N1 infografika: Ovo su najmoćniji i najslabiji pasoši u 2023. godini

Lifestyle 29. maj 202314:49 0 komentara
N1 BiH

Ovisno o vašem pasošu, putovanje može biti jednostavno za rezervisanje letova, pronalazak hotela ili jednostavan odlazak. Ali za mnoge u cijelom svijetu to nije tako jednostavno - brojni nositelji pasoša moraju dobiti putnu/turističku vizu prije dolaska, a ove vize obično zahtijevaju odobrenje vlade odeđene zemlje koje može potrajati sedmicama ili mjesecima. Gdje je Bosna i Hercegovina? U nastavku teksta saznajte čiji se stanovnici muče sa birokratskim procesima, a ko može u skoro sve zemlje svijeta ući.

Broj destinacija koje stanovnici neke zemlje mogu bezvizno posjetiti se mijenja bilateralnim i diplomatskim odnosima između zemalja, a i taj broj se može pratiti: postoje zemlje kojima opada broj odredišta sa bezviznim pristupom, a mnoge su u porastu i broje nove lokacije na koje mogu stići bez komplikacija.

Neke su zemlje uvele vize kako bi se olakšalo praćenje posjetitelja, omogućujući državi da procijeni može li navedeni vlasnik pasoša predstavljati rizik za ilegalnu imigraciju, kriminal, teroristička djela ili tajni nadzor. Na primjer, i Rusija i Kina zahtijevaju od vlasnika američkih pasoša da dobiju vize prije putovanja, i obrnuto.

Infografici u tekstu ispisuju broj odredišta koje države mogu bezvizno posjetiti

Najmoćniji pasoši

Japan je na prvom mjestu indeksa kao najmoćnija zemlja na svijetu već petu godinu zaredom.

Od 2023. nositelji japanskog pasoša mogu posjetiti 193 od 227 odredišta bez viza, što je 85% svijeta, prema podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa koje je prikupila tvrtka Henley & Partners.

Druge dvije zemlje u Aziji zauzele su drugo mjesto: Južna Koreja i Singapur. Oba pasoša dopuštaju državljanima put u 192 zemlje bez vize. Njemačka i Španija zauzimaju treće mjesto s pristupom do 190 odredišta.

Muke sa bh. pasošem: Za marokansku vizu potreban i potpis poslodavaca

Kada je riječ o najmoćnijim pasošima, većinu od 20 najboljih izdaju zemlje u Aziji ili Europi, s izuzetkom Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država.

Finski, talijanski i luksemburški pasoši izjednačeni su na 4. mjestu (189 odredišta), a austrijske, danske, nizozemske i švedske putovnice zajedno su na 5. mjestu (188).

Francuzi, Irci, Portugalci i Britanci trenutno su na 6. mjestu u svijetu sa 187 odredišta bez viza.

Među 10 najboljih pasoša u svijetu također su oni koje su izdale SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Na Novom Zelandu ovaca pet puta više nego ljudi: Ali nikad ih manje nije bilo

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti sa 89. mjestom na svjetskom rangu, a broj zemalja koje nosioci našeg pasoša mogu posjetiti je 118.

Ukrajina je jedan od najvećih "penjača" na Henley Passport Indexu u prošlom desetljeću, napredujući za 24 mjesta, a vjerovatno bi ušla među prvih 10 ako se zemlja priključi EU.

Najslabiji pasoši

Najniže rangirani unos u ocjeni Henley Passport Power je afganistanski pasoš, koji omogućuje bezvizni pristup u samo 27 zemalja, odnosno manje od 1% globalne ekonomske proizvodnje.

To je 166 odredišta bez viza manje od Japana – najveći jaz u mobilnosti u 18-godišnjoj povijesti indeksa.

Mnogi od najmanje moćnih pasoša potječu iz ratom razorenih i politički nestabilnih zemalja. Budući da su vize za putovanja obično potrebne za suzbijanje nezakonitih aktivnosti, te su države često označene, bilo opravdano ili ne.

Građani najniže rangiranih zemalja u indeksu – uključujući Irak (ocjena za bezvizni režim 29) i Siriju (ocjena za bezvizni režim 30) – isključeni iz mnogih prilika za ekonomsku mobilnost i rast.

Objavljena lista “najjadnijih zemalja” na svijetu u 2022., evo gdje je BiH

Među najmanje moćnim pasošima koji se odmah ističu je Sjeverna Koreja. Ova otočna nacija ima bezvizni pristup u 40 zemalja, što je svrstava iznad osam drugih pasoša na popisu.

Većina Sjevernokorejaca koji putuju u inozemstvo čine to samo u iznimno posebnim okolnostima zbog posla, studija ili sportskih takmičenja. Putovanje u slobodno vrijeme izvan Sjeverne Koreje se ne događa, ali tehnički, Sjevernokorejci mogu posjetiti zemlje poput Haitija, St. Vincenta i Grenadina, Palestine i Kirgistana, među ostalima bez vize.

Henley Passport Index (skraćenica: HPI) je globalno rangiranje zemalja prema slobodi putovanja koju uživaju vlasnici običnog pasoša te zemlje za njezine građane. Broj zemalja kojima određena putovnica može pristupiti postaje njezin 'rezultat' za bezvizni režim. U saradnji s Međunarodim udruženjem zračnog prijevoza (IATA), i na temelju službenih podataka iz njihove globalne baze podataka, Henley & Partners je od 2006. analizirao vizne propise većine zemalja i teritorija u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad