Oglas

Od gladi do luksuza: Ovo je najskuplja riža na svijetu

author
N1 BiH
04. nov. 2025. 15:51
crocus-rebel-5277799_1280
Pixabay

Držeći elegantnu crnu kutiju s utisnutim natpisom 'Najbolja riža na svijetu' u zlatnoj boji, japanski kuhar Kenichi Fujimoto naginje glavu i smiješi se - s tračkom skepticizma na licu. Sa više od 20 godina iskustva u radu sa majstorima sušija nagrađenim Michelinovom zvjezdicom, ovaj kuhar se susreo sa bezbrojnim vrstama riže. Međutim, ništa nije slično Kinmemai Premiumu.

Oglas

"Ove stvari su često vrlo komercijalne i ne nužno dobre", kaže kuhar/vlasnik restorana Sushi Fujimoto iz Hong Konga, pokazujući na lonac riže koji se krčka u njegovoj kuhinji.

Proizvođači Kinmemai Premiuma ne samo da tvrde da je to najbolja riža na svijetu, već ju je 2016. godine Guinnessova knjiga rekorda certificirala kao najskuplju .

Da li to odgovara tvrdnji? CNN je angažovao Fujimota da pomogne u odgovoru na to pitanje. Zrna se isperu i natope prije nego što se stave u lonac od lijevanog željeza s vodom i zagriju.

To je važan test za japanskog kuhara. "Riža je japanska hrana za dušu", kaže Fujimoto. "Za suši, riža je najvažniji dio - 80% dobrog sušija dolazi od riže, a 20% od ribe", kaže on.

Sat sada odbrojava do trenutka istine.

"Znaćemo za 15 minuta."

Samo 1.000 kutija se proizvodi svake godine

Riža je sveta namirnica u Japanu već oko 3.000 godina.

Danas se širom zemlje uzgaja više od 300 sorti, a nove sorte su stalno u razvoju.

Jela i pića napravljena od japanske riže - suši, kolači od mochi-ja i sake - stekli su međunarodnu slavu u posljednjim decenijama. Međutim, izvoz riže nikada nije postigao isti nivo uspjeha.

farmer-1822530_1280
Pixabay

Upoznajte Keijija Saiku, sada 91-godišnjeg predsjednika korporacije Toyo Rice. Godine 2016. odlučio je preuzeti promociju ove namirnice u svoje ruke.

Sa sjedištem u Wakayami, njegova kompanija prodaje mašine za mljevenje riže, kao i Kinmemai, što se direktno prevodi kao 'Zlatna klica riže', sortu cijenjenu zbog svoje nutritivne vrijednosti i okusa.

"Smatrao sam da Japan treba bolje da privuče međunarodnu zajednicu u vezi s tim koliko je japanska riža odlična", rekao je Saika za CNN Travel u intervjuu u kancelariji kompanije u Tokiju.

Izazov? Povećati globalni profil japanske riže bez prekoračenja marketinškog budžeta kompanije.

"Tada mi je pala na pamet ideja o Guinnessovoj knjizi rekorda. Morali bismo uraditi nešto što nikada prije nije urađeno", kaže on.

Uvjeren da je proizveo najukusniju rižu na svijetu, Saika je iste godine na tržište plasirao Kinmemai Premium, prodajući je za nevjerovatnih 9.496 japanskih jena za kutiju od 840 grama - ili oko 109 dolara po kilogramu 2016. godine.

"U vrijeme kada je tipična riža koštala samo 300 do 400 jena po kilogramu, pitao sam se hoće li je iko zapravo kupiti. Iznenađujuće, upiti su počeli rasti", kaže on.

Ono što je počelo kao jednokratna prodaja, od tada je postalo godišnje izdanje, zahvaljujući neumornoj potražnji. Ove godine, kutije Kinmemai Premiuma pojavile su se na tržištu po cijeni od 10.800 jena, ili 73,4 dolara po komadu.

Sa samo 1.000 proizvedenih primjeraka, brzo su se rasprodali nakon lansiranja 22. augusta.

Zašto ne zarađuje novac?

Dok se Toyo Rice priprema za obilježavanje 10. godišnjice projekta 2026. godine, Saika naglašava da profitiranje od skupe riže nikada nije bio njegov plan.

"Iskreno, kada izračunate troškove, vjerovatno poslujemo s gubitkom. Iako to prodajemo po visokoj cijeni, nije profitabilno", kaže on.

Umjesto toga, inicijativa je imala za cilj podizanje profila japanske riže i poticanje poljoprivrednika na uzgoj kvalitetnijih sorti. Saika to naziva projektom "Najbolja riža na svijetu" - jedna od mnogih inovacija vođenih njegovom odlučnošću da poboljša japansku proizvodnju riže.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća razvio je rižu koja se ne mora ispirati kako bi uštedio vodu. Prije dvije decenije, njegova kompanija je stvorila novu mašinu za mljevenje koja uklanja samo devet slojeva mekinja umjesto uobičajenih 16, čuvajući hranjive tvari i okuse.

Ali proces stvaranja Kinmemai Premium, verzije koja je upisana u Guinnessov svjetski rekord, je složeniji.

Svake godine, Saika bira četiri do šest vrhunskih, nagrađivanih sorti riže iz baze od oko 5.000 prijava. Međunarodno takmičenje u ocjenjivanju okusa riže, koje organizuje Syokumi Kanteisi - Udruženje ocjenjivača okusa riže - najveće je te vrste u Japanu.

Pored okusa i teksture, Saika testira nivoe enzima svake sorte riže.

"Ta vitalnost, ta životna sila, može se jasno prepoznati kroz aktivnost enzima. Riža sa tako jakom vitalnošću postaje zaista izuzetna", kaže on.

Biraju se samo zrna s najvećom vitalnošću. Zatim slijedi odležavanje.

"Ako rižu ostavite da odstoji nekoliko mjeseci, okus se još više pojačava. Okus postaje bogatiji, a čini se da se i zdravstvene koristi poboljšavaju. Dakle, ova riža je zaista posebna", kaže Saika.

Mukotrpan proces, u kombinaciji s ograničenim zalihama, čini proizvodnju Kinmemai Premium riže skupom. Ova riža se često poklanja kao luksuzni poklon, koristi se za obilježavanje posebnih prilika ili za impresioniranje korporativnih klijenata.

Poljoprivrednici odabrani za godišnji projekat 'Najbolja riža na svijetu' avionom se prevoze u Tokio na veliko predstavljanje.

"Čini se da su svi jako ponosni na to“, kaže Saika. "Ovo je bio neočekivani efekat, ali proizvođači riže svake godine naporno rade na ostvarenju tog cilja. Jer kada to urade, to se istaknuto pojavljuje u lokalnim novinama uz napomenu da je 'odabrana kao sastojak za najbolju rižu na svijetu'".

Ovogodišnja Kinmemai Premium mješavina je četiri sorte riže: postoje dva stila riže Koshihikari, iz prefektura Gifu i Nagano, i dvije vrste riže Yudai 21 - također iz Gifua i Nagana.

Vođen glađu

Saikino odanost riži povezana je s njegovim djetinjstvom. Nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine, Japan se suočio s ozbiljnom nestašicom hrane.

Zemlja se oslanjala na jesenju žetvu kako bi ublažila krizu, ali tajfun Makurazaki pogodio je Kagoshimu, jugozapadni vrh Japana, prije nego što se kretao prema sjeveru, uništavajući poljoprivredno zemljište.

japan-808990_1280
Pixabay

"Mnogi ljudi su umrli od gladi. Čak i sudije - i oni na važnim pozicijama i viša klasa", prisjeća se Saika.

Njegova porodica je preživljavala sadeći bilo kakvo sjeme koje su mogli pronaći i hvatajući jegulje, somove i ptice. Ovo iskustvo mu je usadilo duboku ljubav prema riži i misiju da proizvodi bolje žitarice.

Za njega, Kinmemai Premium utjelovljuje tu strast. Ali čak ni on nema neograničene zalihe.

"(Jedem je) samo jednom godišnje kada me zamole da probam rižu te godine. Samo malo", kaže on.

Hiroši Matsumoto, glavni kuhar u suši restoranu kompanije, kaže da je odmah postao obožavatelj nakon što je prvi put probao rižu.

"Sjećam se da je bilo toliko ukusno da jedna zdjela jednostavno nije bila dovoljna i da sam poželio još jednu". Ipak, ne poslužuje ga uz suši. "Najbolje ju je poslužiti toplou, kao dio kompletnog obroka", kaže on.

Za bolju budućnost

Sa 91 godinom, Saika je i dalje energičan i još uvijek ide na posao svaki dan.

"Danas nosim odijelo, ali obično sam u radnoj odjeći i obavljam razne zadatke u tvornici", kaže on.

Tajna njegovog zdravlja? Riža, naravno. Njegova strast prema toj osnovnoj namirnici ga tjera da nastavi raditi.

"U ovim godinama brinem o svom razvoju i razvoju kompanije, ali moja najveća briga je budućnost Japana", kaže on.

"Ne znam koliko ću još godina živjeti, ali tokom tog vremena želim razvijati stvari koje će biti korisne društvu. Nemam puno vremena, pa sam svaki dan zauzet".

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama