Otkrivena godišnja plata princa Williama: Iznos dogovoren prije 700 godina

Lifestyle 01. jul 202308:35 2 komentara
Reuters

Nedavno je objavljen finansijski izveštaj britanske kraljevske porodice u kome je otkriveno koliko William, princ od Walesa prima godišnju platu.

Prema podacima pomenutog izveštaja William prima godišnje platu od gotovo šest miliona funti.

Njegovi prihodi uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edvarda III, kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasljedniku ostavio prihode iz vojvodstva Cornwalll. Ukratko, prije 700 godina sa titulom princa od Walesa dogovorena je pozamašna finansijska povlastica, a tako je i danas.

Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva, Wales, a da on bez obzira na to prima platu iz drugog vojvodstva, uređeno je da sa titulom nasljednika prijestola pod ruku ide i titula vojvode od Cornwalla. Plata se ubire od godišnjeg neto prihoda sa imanja, investicija, kao i iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz cijelog vojvodstva. Isto pravilo važilo je i za kralja Charlesa dok je bio princ.

Veliki dio troškova kraljevske porodice pokriva se iz džepa poreskih obveznika, a taj namet zove se Državna potpora, prenosi UsMagazine. Prošle godine isplaćeno im je 86.3 miliona funti, što znači da kraljevska porodica svakog poreskog obveznika košta 1.29 funti godišnje.

No, na unosne prihode od vojvodstva Cornwall ima pravo samo princ od Walesa. Princ William tako finansira životne troškove svoje porodice, supruge Kate, princeze od Walesa i njihovo troje dece: devetogodišnjeg George, osmogodišnje Charlotte i petogodišnjeg Luia.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare