Prirodna sredstva za čišćenje: Zašto su dobra i kako ih napraviti kod kuće?

Lifestyle 16. maj 202217:38 0 komentara
Unsplash

Kupovna sredstva za čišćenje često sadrže razne kemikalije i spojeve koji mogu štetiti našem zdravlju, ali i prirodi. Udisanje svih tih kemikalija nekada može izazvati vrtoglavicu, kašalj ili mučninu, a mogu izazvati i probleme kod djece ili životinja.

Odlična zamjena su prirodna sredstva za čišćenje koja svatko može napraviti kod kuće.

Zašto koristiti prirodna sredstva za čišćenje?

Postoji nekoliko razlika između kupovnih i prirodnih sredstava za čišćenje. Glavna razlika je što su prirodna sredstva ekološki prihvatljiva, nemaju jak miris, a sastojci se mogu pronaći u svakom domu. Najčešće se ova sredstva rade od sode bikarbone koja uklanja neugodne mirise, alkoholnog octa koji dezinficira i uklanja razne mrlje te skida kamenac.

Za miris se može dodati i malo limuna ili po želji nekoliko kapi bilo kojeg eteričnog ulja. U ovu mješavinu se dodaje još i topla voda, a najbolje je ove sastojke smjestiti u bocu s raspršivačem. U nastavku donosimo kako točno napraviti određena sredstva za čišćenje.

Prirodna sredstva za čišćenje kupaonice i kuhinje

Za čišćenje kuhinjskih površina najbolji se pokazao ocat. Ocat se može i kratko zagrijati te se potom stavi na površinu i ostavi oko minute, nakon čega se samo pobriše. Što se tiče sudopera, mogu se pomiješati, u istim omjerima ocat i soda bikarbona te poprskati po površini, a potom oribati i isprati. Za završni sjaj je najbolje sudoper oprati običnim deterdžentom za pranje posuđa i spužvicom te na kraju dobro isprati.

Za čišćenje kupaonskih površina može pomoći ocat, dok za odštopavanje odvoda pomaže kombinacija sode bikarbone i octa. Prvo se u odvod stavi žlica sode bikarbone koja se prelije octom. Ostavi se da djeluje oko deset minuta, a potom je potrebno zaliti jednom litrom vruće vode.

Prirodna sredstva za čišćenje kamenca

U čišćenju kamenca pomoći će limun i limunov sok. Slavina se može čistiti polovicom limuna, dok se na dio gdje curi voda također može staviti polovica limuna te ostaviti oko 10 minuta. Važno je da limun ne ostaje predugo na slavini kako je ne bi izgrizao.

Kamenac u kuhalu za vodu se može očistiti uz pomoć octa ili limuna, a postupak je jednak u oba slučaja. Prvo se u kuhalo ulije oko pola čaše do čaša octa te se doda isto toliko vode. Pusti se da prokuha te se nakon toga ova tekućina ostavi u kuhalu da djeluje oko pola sata, nakon čega se izlije, a kuhalo je potrebno nekoliko puta napuniti vodom i pustiti da prokuha, kako bi se u potpunosti povukao okus octa. S limunom je postupak isti, samo se umjesto octa u kuhalo stavlja iscijeđeni limun. Umjesto limuna može poslužiti i limunska kiselina. Najvažniji dio postupka je pustiti da voda s octom ili limunom dovoljno odstoji u kuhalu.

Postupak čišćenja kuhala za vodu možete vidjeti na ovom videu.

Prirodna sredstva za čišćenje perilice rublja

Baš kao i kod većine čišćenja i ovdje će najbolje pomoći alkoholni ocat i soda bikarbona.

Gumu koja se nalazi oko vrata perilice je potrebno očistiti spužvicom koja je namočena u ocat. Nakon toga se čisti i sama perilica. Prvo se u bubanj ulije oko 450 mililitara octa te se bubanj zatvori. Nakon toga se u pretinac gdje se stavlja deterdžent stavi otopljena soda bikarbona. U 60 mililitara tople vode je potrebno otopiti oko 50 grama sode bikarbone, a onda se mješavina stavlja u pretinac, a mogu se dodati i par kapi ulja čajevca. Perilica se namjesti na program s najvišom temperaturom. Nakon završetka ciklusa se mokrom krpom pobriše guma oko vrata kako bi se pokupila eventualna prljavština.

Ovaj postupak bi trebalo ponoviti jednom u dva mjeseca.

Prirodna sredstva za čišćenje stakla

Za čišćenje stakla će poslužiti ocat i voda. Pomiješajte u bocu s raspršivačem isti omjer octa i vode, po želji dodajte par kapi eteričnog ulja za miris. Prozore je najbolje čistiti novinskim papirom kako bi dobili dodatan sjaj.

U videu možete vidjeti još jedan način čišćenja stakla:

Zaključak

Dakle, prirodna sredstva za čišćenje je vrlo lako izraditi, a ima mnogo prednosti u odnosu na kupovna sredstva. Štede se novci, ekološki su prihvatljiva i nema neugodnih mirisa kemikalija te nisu otrovna za djecu i životinje. Za prirodno čišćenje se najčešće koristi kombinacija octa, sode bikarbone, limuna i vode. Uz ove sastojke vam je još potrebna samo boca s raspršivačem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad