Šabić objavama na društvenim mrežama kritikuje vlast: Ima li mjesta optimizmu?

Lifestyle 08. sep 202212:01 0 komentara
N1

Elvis Šabić je student iz Mostara koji svojim viralnim objavama na društvenim mrežama ukazuje na sva dešavanja u gradu na Neretvi i građanskim aktivizmom pokazuje sve propuste vladajuće strukture. On je za N1 detaljno govorio o stanju u ovom gradu, ima li mjesta za optimizam i na šta najviše ukazuje u svojim objavama.

Nedavno je Šabić na društvenim mrežama objavio video sa budućeg lokaliteta Olimpijskog bazena u Mostaru, gdje su vladajući kazali da su radovi započeli, te je Šabić videom želio pokazati da radova uopšte nema.

@elvis_sabic Nemojte misliti da su se uslikali zbog izbora #Mostar #fyp #fypシ #lanapudar ♬ Spongebob Tomfoolery - Dante9k Remix - David Snell

Za N1 Šabić kaže da  vladajući i one najjednostavnije stvari su u stanju komplicirati.

“Ja sam, a mislim da je i većina naroda, izgubio vjeru u njih da mogu išta implementirati i završiti u rekordnom roku. Kod njih je standard „use, nase i podase“. Niko se ne bavi općim pitanjima i problemima i ne razmišljaju u smjeru da rade produktivno. Sve je u kontekstu talova, vole mutne poslove”, pojasnio je Šabić za N1.

U kontekstu izgradnje bazena u Mostaru, Šabić kaže da nije optimista u rokove koje nadležni daju.

“Bez obzira koliko se Kordić pomalo i trudi da nešto promijeni, on dolazi iz političke opcije koja vlada ovdje 30 godina i zato nemam očekivanja da će se bazen za dvije godine završiti. Postavlja se pitanje: “Da li uopće ikakve priče bilo za bazen da nije bilo Lane Pudar?“, istakao je Šabić.

Pojedinci u Mostaru svojim aktivnostima čine da ovaj grad, kako ističe Šabić, bude prepoznatljiv i da se ističe od drugih lokalnih sredina.

“Tu prvenstveno mislim na Red Bull Cliff Diving, galerija umjetnina The Hub, Street art festival i slično. Za ove loše stvari su krivi vladajući i tu je nužna promjena. Mislim da je svijest građana Mostara bolja i da idemo ka dobrom putu”, rekao je Šabić.

Osim aktivizma, Šabić se bavi i fotografijom o poručuje da je prvi i kada treba kritikovati, ali i pohvaliti.

“Na profilu za aktivizam ukazujem na nelogičnosti ili nedostatke u Mostaru kako bih animirao nadležne da riješe te probleme i nelogičnosti. Nažalost, to je jedini način da se ti problemi riješe. Na profilu za fotografije pokazujem sve ljepote Mostara. Mnogo ljudi mi je do sad reklo da kroz videozapise i fotografije dronom pokazujem Mostar u skroz drugom, ljepšem pogledu”, naveo je Šabić.

Studiranje na Univerzitetu Džemal Bijedić

Šabić je student Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić i kaže da je on jedan od najboljih fakulteta u državi. Međutim, Šabić kaže da Univerzitet uništava ovaj fakultet kojemu su potrebna dodatna ulaganja.

“Obzirom koliko je značajan fakultet i koliko se uplaćuje školarina, FIT može i mora bolje. Tu prvenstveno mislim na novu i veću zgradu, sa mnogo više računara, radionica i drugih stvari koje bi učinili studiranje zanimljivijim”, naveo je Šabić.

@elvis_sabic #Mostar #rusevine ♬ original sound - Elvis Šabić

Stanje u Mostaru

Mostar je i dalje i poslije toliko godina od rata pun ruševina i pojedini političari ga zovu “hrvatskim stolnim gradom”. Na sve ovo Šabić kaže da je neophodna promjena i da je on optimističan u pogledu budućnosti grada na Neretvi.

“Promjena je nužna. I ona se dešava, malo usporeno, ali se dešava. Imam veliko bogatstvo što imam prijatelje različitih nacija i vjera. Kada se družimo, mi uopće ne primijetimo razliku između nas. Politike koje nam kroje sudbinu zadnjih 30 godina svoj nerad žele prekriti isceniranim incidentima kako bi građane Mostara vratili u torove. Međutim, volio bih naglasiti da sam jako sretan kada čitam komentare po lokalnim portalima i kada vidim da narod više ne pada na te jeftine priče. Zato sam optimističan za budućnost Mostara. Konkretno – trebaju se desiti lokalni izbori u Mostaru 2024. godine jer će tada doći do velike promjene na bolje”, decidan je Šabić.

@elvis_sabic Najbolji bug-ovi GTA San Mostar #foryou #fyp #gta #gtasanandreas #Mostar #fypシ #foryoupage ♬ San Andreas (Radio Edit) - Groove Delight

Uspjeh Lane Pudar je pozitivan signal, da stvari mogu ići u pozitivnom pravcu.

“Ovdje su potrebne nekoliko pozitivne i kvalitetne ličnosti na koje će se ljudi, a posebno mladi, ugledati i tada će stanje društva promjeniti jer neće se samo promijeniti dok se narod sam ne promijeni”, kaže Šabić.

Na kraju, Šabić kaže da se putem svojih objava najviše bori protiv brojnih nelogičnih prepreka za osobe sa invaliditetom, osoba sa ograničenom pokretljivošću i roditelja sa djecom u kolicama.

“„Okidač“ za to je bio trenutak kada sam vidio osobu sa invaliditetom kako se muči da pređe pješački prijelaz. Nismo svjesni kako je nekome teško silaziti niz stepenice, prelaziti pješačke prijelaze sa visokim ivičnjacima, proći trotoarom koji ima niz stubova po samoj sredini i slično”, naveo je Šabić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!