Trebate li koristiti reciklirani toaletni papir? Evo koje su prednosti

Lifestyle 15. apr 202416:29 0 komentara
WIKIPEDIA

Kako postajemo svjesniji opasnosti klimatskih promjena i rastućeg ugljičnog otiska, sve više ljudi pokušava živjeti ekološki prihvatljivijim stilom života. Neki možda poduzimaju velike korake poput ulaganja u solarne panele i kupnje u trgovinama bez otpada, dok drugi poduzimaju manje – ali jednako važne – korake prelaska na prirodna sredstva za čišćenje ili kupovine odjeće od prirodnih materijala.

Jedan takav osnovni proizvod je reciklirani toaletni papir. Na prvu bi ovo održivo otkriće toaletnog papira moglo zvučati pomalo odbojno. Ali ne brinite, nije tako kako zvuči.

Naime, koristi se reciklirani papir koji je već u opticaju – kao što su stare bilježnice i uredski ispisi – umjesto celuloze. To pomaže okolišu jer suzbija krčenje šuma i koristi manje energije i vode za proizvodnju, piše House Digest.

Također, reciklirai papir koristi i vašem domu. Reciklirani toaletni papir koristi manje sredstava za izbjeljivanje, što je sigurnije za vaše zdravlje. Također ima slabija vlakna od papira napravljenog od netaknute celuloze, što znači da se lakše raspada. Ovo je izvrsno za zahode s malim protokom u starijim kućama ili kamp kućama, kao i za septičke jame.

Prednosti za okoliš

Procjenjuje se da se više od milion stabala dnevno posječe za proizvodnju tradicionalnog toaletnog papira, a mnoga od njih dolaze iz kanadskog boreala, koji se proteže od Kanade do Arktičkog kruga. Ovo je veoma važna šuma jer skladišti više ugljičnog dioksida nego bilo koja druga na planetu – godišnje uklanja 24 miliona emisija iz automobila.

Međutim, prema Vijeću za obranu prirodnih resursa, između 1996. i 2015. posječeno je više od 28 miliona hektara, što je otprilike veličina Ohija. Procjenjuje se da će šumi trebati više od 100 godina da ponovno izraste, ako uopće ikada izraste.

Također, reciklirani toaletni papair zahtijeva manje energije i vode za proizvodnju od običnog. Prema Environment America, proces proizvodnje oslobađa 66 posto manje emisija stakleničkih plinova. Općenito, stvaranje recikliranog papira zahtijeva do 70 posto manje energije. Također se koristi puno manje vode (do polovice količine), uglavnom zato što je energetski i vodeno najintenzivniji dio procesa pulpiranje, gdje se drvo pretvara u papirna vlakna.

Prednosti za vaš dom

Reciklirani toaletni papir možda nije tako mekan kao tradicionalne role, ali je zdravija alternativa. Papir od netaknute celuloze koristi postupak izbjeljivanja bez klora za izbijeljivanje papira u svijetle bijele role na koje smo navikli gledati. Iako se klor ne koristi, i dalje se oslobađa plinoviti klor i dioksin u zrak i vodu prilikom obrade, koji završavaju u našem prehrambenom lancu.

Korištenje recikliranog papira također može biti bolje za zahode sa slabijim protokom i domove sa septičkim jamama. Budući da imaju slabija vlakna, ovi komadići toaletnog papira brže se raspadaju u vodi, čime se smanjuje rizik od začepljenja. Nizak sadržaj izbjeljivača također je koristan za septičke jame. Izbjeljivač može uništiti biom bakterija u vašem spremniku, što pomaže u razgradnji krutih tvari u sustavu. Bez bakterija, imat ćete više začepljenja i morat ćete češće ispumpavati spremnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!