Rangirali smo 10 najboljih vrsta palačinaka na svijetu. Čitajte dalje kako biste vidjeli gdje se rangiraju vaši favoriti, a ako smo propustili neki, obavezno postavite zastavu svoje zemlje u komentarima.
10. RUSIJA
Šta je to: Blintzes su tanke palačinke. U tijesto se često stavljaju krompiri, grožđice ili jabuke, a nakon što se isprže, savijaju se i pune svime, od kavijara do pavlake. Tradicija je da se jedu i kada se rodi novo dijete i kada neko umre. Iako je to uglavnom stvar prošlosti, njihova povezanost sa smrću otežava uživanje u jelu. Naizgeld su ruski palaćinci slični našim.
- NJEMAČKA
Pfannkuchen , ili eierkuchen (također zvuk koji Ryu proizvodi kada puca vatrenom loptom u njemačkom Street Fighteru II ), su tanke torte od brašna koje se mogu poslužiti obične ili punjene voćem, slatkišima ili orasima. Takođe se mogu rastrgati i poslužiti u čorbici. Pfannkuchen je također izraz za krofnu.
- HOLANDIJA
Panenenkoek su tanki, široki krugovi koji se ponekad pune slaninom, sirom ili voćem, a zatim prelivaju melasom šećerne repe.
Nesretna holandska djeca ponekad dobiju ovo umjesto rođendanske torte. Odrasli često ga jedu nakon zdjele supe od graška na pari.
- VENEZUELA
Cachapa , kukuruzni hljeb tradicionalno punjen ručno rađenim sirom uz chicharrones. Često se presavija preko mesa kao što je chorizo ili carne asada. Iz našeg ugla najviše liči na zatvorenu pizzu.
6. VIJETNAM
Bánh xèo , bomba od pirinčanog tijesta napunjena kurkumom punjena mesom, škampima, zelenim lukom i klicama pasulja.
Pun je svih pravih stvari, ali velika doza kurkume znači da ćete zaista uživati ako volite taj način.
Kako da npravite ovaj specijalitet iz Vijetnama pogledajte u videu:
- ETIOOPIJA
Injera , sunđerasti somun koji služi kao tanjir za svaku drugu vrstu etiopskih delicija.
Veći dio okusa dolazi od suplemenata, to je kao da meso i jaja smatrate dijelom palačinke.
- INDIJA
Dosa je napravljena od mješavine pirinčanog tijesta. Često su punjene mesom ili povrćem.
Kao i injera, dosa je savršena posuda za ukuse svoje zemlje, ali ako se ocijeni samostalno, nedostaje joj složenost drugih slastica.
- SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
Bilo da je prelivena javorovim sirupom, okružena bobicama, pečena sa komadićima čokolade u sebi ili prelivena sladoledom, američka palačinka je divna stvar.
Mekanost, činjenica da je to jedan od rijetkih toplih doručka koji je u suštini desert čine američku palačinku teškom za pobijediti.
2. FRANCUSKA
Crêpe je palačinka na bazi pšenice tanka kao papir. Francuska palačinka je vrhunac u svijetu ljubitelja ove poslastice. Pogodan je za doručak, ručak i večeru. Može biti slana ili slatka.
Kako se priprema
Prvo pripremite smjesu za palačinke: umiješajte brašno i jaja, dodajte mlijeko, slatko vrhnje, aromu vanilije i po želji koricu naranče i miješajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu, a onda ohladite na 2 sata u hladnjaku.
Umak možete pripremiti na nekoliko različitih načina i drugačijih redoslijeda, no svaki recept daje isti ili sličan krajnji rezultat. Palačinke pecite i neka budu što tanje, a onda krenite pripremati umak koji je potrebno servirati dok je još vruć.
Na tavi možete karamelizirati šećer i maslac dok ne postanu smećkaste nijanse, te im dodati sok, koricu i liker od naranče i kuhati dok sav alkohol ne ispari. Možete i miksati smjesu šećera i maslaca, pa ju tek onda zagrijavati na vatri i dodati sok naranče, a možete i pojednostaviti cijeli postupak i u tavu staviti maslac, šećer i narančin sok i zagrijavati, te na kraju dodati alkohol.
Ako se poželite iskušati u flambiranju kod kuće, to možete napraviti tako da alkohol u umak dodate na kraju, kada je umak vruć, te ga kratko zapalite. Palačinke servirajte preklopljene, zalijte ih umakom, posujte s još malo svježe naribane narančine korice i poslužite uz sladoled od vanilije.
- JAPAN
Šta je to: Okonomiyaki , tijesto na žaru od japanskih sastojaka koji sve počinje sa bazom od jama. Originalno se ovo jelo priprema od specijaliziranih japanskih sastojaka poput dashi temeljca i korjenastog povrća nagaimo.
Japanska palačinka dominira jer nudi zaista fantastične opcije ukusa, ali ga puni moćnim nizom zalogaja koji izazivaju umami, od zelenog luka do lignji. A okonomiyaki doslovno znači “ono što želite na žaru”, osjećaj koji se ne gubi u prijevodu.
RECEPT ZA NAJBOLJE SLANE JAPANSKE PALAČINKE
Okonomiyaki je tradicionalno japansko jelo koje obuhvaća slane palačinke punjene kupusom, a koje se poslužuju s nizom različitih dodataka – od kewpie majoneze do komadića pečenog carskog mesa i ukiseljenog đumbira.
Okonomiyaki često nazivaju i japanskom pizzom. Vrlo su popularne u Zemlji Izlazećeg Sunca među osobama svih generacija. Mogu se jesti za doručak, ručak ili večeru kao samostalno jelo, ili prilog nekim drugim obrocima.
Originalno se ovo jelo priprema od specijaliziranih japanskih sastojaka poput dashi temeljca od algi, i korjenastog povrća nagaimo.
Mi vam donosimo najjednostavniji i najlakši recepta za slane palačinke punjene kupusom po uzoru na okonomiyaki koje možete napraviti za 20-ak minuta, a za koje namirnice možete pronaći u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini.
Sastojci za slane palačinke s kupusom:
- 250 g naribanog kupusa
- 3 velika jaja
- 3 žlice brašna
- 2 mlada luka
- ½ čajne žličice tamnog umaka od soje
- ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
Priprema slanih palačinki s kupusom:
- Očistite kupus i naribajte ga na tanke trake. Očistite mladi luk i narežite ga na sitne komade.
- U većoj zdjeli istucite jaja i pomiješajte ga s brašnom, umakom od soje, sezamovim uljem i malo soli.
- Ubacite u dobivenu smjesu naribani kupus i mladi luk i dobro promiješajte.
- Na tavi zagrijte malo biljnog ulja pa dodajte dvije do tri žlice pripremljene smjese za palačinke veličine dlana.
- Spatulom pritisnite smjesu o dno tave dok se ne zapeče i ne dobije zlatno-smeđu boju. Okrenite palačinku na drugi stranu i nastavite peći dok se termički ne obradi do kraja.
- Nastavite tako peći sve dok ne potrošite sve sastojke.
- Poslužite s umakom po želji. Palačinke se preporučuju začiniti sa slatkom kewpie majonezom, okonomi umakom koji možete napraviti od kečapa, meda, umaka od soje i Worcestershirea, a možete ga poslužiti i s omiljenom ljutim umakom.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!