Američki naučnici tvrde da je čovjek razvio sposobnost da pije alkohol prije 10 miliona godina, kada je počeo da jede truhlo voće.
Ispijanje alkohola je možda jedna od posljednjih velikih misterija čovječanstva koju je tim istraživača pokušao da razriješi. Zaista, zašto je čovjek počeo da pije alkohol?
“Svi aspekti modernog načina života, od bola u leđima do pretjeranog konzumiranja šećera, rezultat su historije ljudske evolucije“, naveo je paleontogenetičar Matthew Kerrigan, vođa istraživanja i profesor na koledžu Santa Fe na Floridi.
“Pokušali smo da saznamo više o odnosu čoveka i etanola, psihotrop supstance koja se nalazi u svim alkoholnim pićima”, rekao je on.
Kako bi ustanovili kada je čovjek stekao sposobnost da probavlja alkohol, naučnici su izvršili modelizaciju enzima ADH4, jednog od sastojaka u probavnom traktu koji omogućuje metabolizaciju etanola.
Oni su otkrili da je enzim naglo mutirao kada su naši preci promijenili način života, tj. kada su sa drveća sišli na zemlju.
Prilikom teških vremena, kada je hrana bila oskudna, stekli su običaj da jedu prezrelo voće u kojima je fermentacijom došlo do proizvodnje alkohola.
“Mislimo da je etanol jednostavno bio njihov ‘prinudni’ izbor”, ističe Kerrigan i dodaje “Da su naši preci mogli da biraju između trulog i zdravog voća, svakako bi izabrali ovo drugo“.
Jedan od interesantnih zaključaka studije odnosi se na zavisnost od alkohola: ako alkoholičare privlači piće to je možda zato što je metabolizacija etanola nekada davno predstavljala korisnu stvar za preživljavanje.
Sve u svemu, ispada da je ispijanje alkohola rezultat davnog sakupljanja truhlog voća u nedostatku bolje hrane.