Čuvajte se jeftinih USB-C kabela – mogu "spržiti" gadgete

Nauka 07. feb 201608:39 > 11:33
Pixabay

Googleovom inženjeru laptop je uništen zbog USB-C kabela koji nije bio ispravno izrađen, a potom je sam krenuo testirati slične kako bi pomogao drugim kupcima

USB-C je novi standard povezivanja koji omogućuje prijenos videa, zvuka, podataka, ali i da brzo punimo svoje gadgete. Uz to je dizajniran tako da je manji i da ne moramo razmišljati kako spajamo uređaje. Njegova prednost je i ta što je ovo univerzalni standard, što znači da ga može jeftino proizvoditi svatko i tu nastaje problem, prenosi CNN.

Jeftini kabeli nisu novost, ali kako USB-C može prenositi puno veću snagu od micro-USB-a, loš ili oštećen kabel može povući previše struje i oštetiti laptop ili telefon. Kabeli bi trebali prepoznati uređaj od kojeg, odnosno izvor električne energije s kojeg vuku struju i prilagoditi rad, no Googleov inženjer Benson Leung iskusio je da to nije uvijek tako. Testirao je Surjtechov 3M USB-C kabel i uništio svoj 1500 dolara vrijedan prijenosnik jer su žice u kabelu bile krivo spojene. Potom je sam odlučio testirati kabele na Amazonu kako bi spriječio da se ista stvar dogodi drugima.

Na svojoj Google+ stranici je napisao kako mu je dosadilo da neki proizvođači varaju sa specifikacijama te upozorio da čudno ponašanje gadgeta nije najgora stvar, već da je ono što neke tvrtke rade jednostavno opasno.

Skuplji kabeli obično su bolja odluka, no i to nije jamstvo da će gadgeti biti sigurni, no organizacija koja je postavila standard sada radi na izdavanju oznake za sigurne kabele, prenosi 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.