Naučnici napokon imaju uvid u sudbinu Zemlje jednom kad Sunce umre

Nauka 15. apr 202411:27 0 komentara
Dmytro Olegovich Zakharchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Za otprilike pet milijardi godina naše će Sunce doživjeti svoju neizbježnu smrt.

Taj zvjezdani događaj označit će kulminaciju njegova životnog ciklusa i transformaciju u bijelog patuljka nakon što se prethodno napuhne u crvenog diva, koji će se vjerojatno proširiti sve do Marsa prije nego što odbaci svoje vanjske slojeve i ostavi za sobom zvjezdani ostatak potaknut samo zaostalom toplinom.

Iako je sudbina Sunca dobro poznata, ostaje pitanje što će biti s njegovim planetarnim pratiocima? Predvođen fizičarom Amornratom Aungwerojwitom s tajlandskog Sveučilišta Naresuan, tim naučnika pomno je proučavao dugoročne varijacije svjetline triju bijelih patuljaka kako bi zaključili o sudbini planetarnih sustava koji ih okružuju.

Najbolji scenarij za Zemlju nije najbolji i za život na njoj

Nije jasno može li se Zemlja samo pomaknuti dovoljno brzo prije nego što je Sunce sustigne i spali, ali ako to učini Zemlja bi i dalje izgubila svoju atmosferu i ocean te ne bi baš bila lijepo mjesto za život, kaže fizičar Boris Gänsicke sa Sveučilišta Warwick u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Studija otkriva sumornu budućnost za Suncu najbliže planete u Sunčevu sustavu. Merkur i Venera predodređeni su da ih proguta Sunce koje se širi.

Zemljin je opstanak neizvjestan

Zemljin je opstanak neizvjestan i ovisi o njezinoj orbitalnoj dinamici kako se masa Sunca smanjuje, a gravitacijski utjecaj mijenja planetarne interakcije. Ako Zemlja za dlaku izbjegne uništenje, transformirat će se iz trenutačnog nastanjivog stanja u negostoljubiv svijet lišen atmosfere i oceana.

Analiza zvijezda bijelih patuljaka daje uvid u ovu kozmičku dramu praćenjem fluktuacija u njihovu sjaju, što ukazuje na tijela u orbiti koja ometaju svjetlost zvijezda. Prethodna istraživanja pokazala su da blizina bijelih patuljaka može raskomadati asteroide, mjesece i planete u manje dijelove zbog velike gravitacije tih zvijezda.

Studija, objavljena u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, temelji se na 17-godišnjim podacima o trima različitim bijelim patuljastim zvijezdama. Te su zvijezde pokazivale periodične događaje zatamnjenja u skladu s raspadom planetarnih krhotina u orbiti, koje bi ti bijeli patuljci u konačnici i progutali.

Iako propast Zemlje možda neće biti tako kataklizmična kao ona opažena u studiji, vjerojatno će podleći Sunčevu širenju prije nego što ono postane bijeli patuljak. Osim toga, neki asteroidi između Marsa i Jupitera, kao i Jupiterovi mjeseci, mogu doživjeti orbitalne poremećaje, što dovodi do njihova konačnog raspada u blizini bijelog patuljka. Unatoč tim kozmičkim potresima Zemljini će oceani prokuhati puno prije nego što Sunce dosegne svoju posljednju fazu, prenosi Zimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!