Peta žena u historiji osvojila Nobelovu nagradu za fiziku: Veliki uspjeh u elektrodinamici

Nauka 03. okt 202313:37 0 komentara
Reuters

Naučnici Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier dobili su Nobelovu nagradu za fiziku 2023. za korištenje svjetlosnih impulsa za proučavanje ponašanja elektrona, u radu koji bi mogao unaprijediti medicinsku dijagnostiku i elektroniku, a L'Huiller je šesta žena u historiji koja je dobila prestižnu nagradu.

Akademija je saopštila da je rad ovog trija čovječanstvu dao nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula s primjenama u poljima kao što su elektronika i medicinska dijagnostika.

“Eksperimenti laureata proizveli su impulse svjetlosti tako kratke da se mjere u atosekundama, pokazujući na taj način da se ti impulsi mogu koristiti za pružanje slika procesa unutar atoma i molekula”, navodi se u saopštenju.

L'Huillier je na konferenciji za novinare rekla: “To je zaista prestižna nagrada i tako sam sretna što sam je dobila. To je nevjerovatno“, prenosi Reuters.

Ona radi na Univerzitetu Lund u Švedskoj, a Agostini je profesor na Državnom univerzitetu Ohajo u Sjedinjenim Državama. Krausz je direktor Instituta za kvantnu optiku Max Planck.

Samo pet žena je osvojilo nagradu: Curie, Maria Goeppert-Mayer (1963), Donna Strickland (2018), Andrea Ghez (2020) i Anne L'Huillier (2023). Bilo je šest godina za koje Nobelova nagrada za fiziku nije dodijeljena (1916, 1931, 1934, 1940–1942).

Nagradu, koja je ove godine podignuta na oko milion dolara, dodjeljuje Kraljevska švedska akademija nauka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad