Profesor Dejan Milošević ima zajedničke radove s ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku

Nauka 06. okt 202317:40 1 komentar
Facebook

Naučnici Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2023. za eksperimentalne metode koji generiraju atosekundne impulse svjetlosti, značajne za proučavanje dinamike elektrona u materiji. Objavio je ovo prije samo nekoliko dana Nobelov odbor.

Nagradu, koja je ove godine povećana i iznosi 11 miliona švedskih kruna ili oko milion dolara, dodjeljuje Kraljevska švedska akademija nauke.

Kako stoji u objašnjenju, troje naučnika čovječanstvu je pružilo nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula.

No, ono što je zanimljivo je da bosankohercegovački akademik Dejan Milošević ima naučne radove objavljene kao koautor sa ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade.

Ovo su potvrdili sa Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA. Oglasili su se na svom zvaničnom Facebook profilu. 

“Nobelova nagrada za fiziku u 2023. godini dodjeljuje se za otkrića koja su čovječanstvu dala nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula. Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L´Huillier vršili su eksperimente u kojima su demonstrirali način proizvodnje svjetlosnih impulsa koji traju tako kratak vremenski period da se mjere u atosekundama (10-18 s). Attosekunda je toliko kratka da ih u sekundi ima onoliko koliko ima sekundi u čitavom životu svemira. Mi na Odsjeku za fiziku smo posebno sretni zbog ove Nobelove nagrade jer se istraživači sa katedre za Atomsku molekularnu i optičku fiziku na našem Odsjeku upravo bave atofizikom i teorijskim proračunima, modelima i predviđanjima za procese koji traju tako kratko. Posebno valja istaknuti akademika Dejana Miloševića, koji ima naučne radove objavljene kao koautor sa ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade”, navedeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare