Stručnjaci: Britanski soj virusa mogao bi postati dominantan u cijelom svijetu

Nauka 11. feb 202113:30 > 13:46 0 komentara
Pixabay.com

Soj korona virusa koji je originalno otkriven u engleskom gradu Kentu, mogao bi postati dominantna varijanta ovog virusa u cijelom svijetu, predviđaju učesnici programa za genetski nadzor u Velikoj Britaniji.

Profesorica Sharon Peacock kazala je za BBC da je novi soj virusa pokorio zemlju, a u budućnosti bi mogao isto tako pokoriti cijeli svijet.

Naglasila je kako bi rad u sekvencioranju sojeva korona virusa mogao trajati i narednih deset godina.

Britanski soj virusa dosad je otkriven u desetinama zemalja širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu kao i neke druge zemlje regije.

Prvi put je identificiran u septembru 2020. godine u jugoistočnoj Engleskoj, a brzo širenje u mjesecima koji su uslijedili navedeno je kao jedan od glavnih razloga za drugo potpuno zatvaranje Velike Britanije u januaru ove godine.

Peacock, koja predvodi Britanski konzorcij za genomiku Covid-19, pojašnjava kako je najveći problem novog soja upravo prenosivost.

Jednom kad dođemo do kraja ili kad virus sam mutira jer nije virulentan i ne uzrokuje bolest – onda se možemo prestati brinuti. Ali mislim da ćemo, gledajući u budućnost, to čekati godinama. Po mom mišljenju, još nekih deset godina”, dodala je.

Vakcine koje su trenutno u opticaju su napravljene da djeluju na originalnu varijantu korona virusa, ali stručnjaci vjeruju da će djelovati i protiv novih sojeva iako možda ne u potpunosti.

Profesorica Peacock je istakla kako su se one vakcine koje su odobrene za upotrebu u Velikoj Britaniji pokazale učinkovitim protiv svih sojeva potvrđenih u ovoj zemlji.

Konzorcij koji predvodi ova stručnjakinja obuhvata mrežu instituta za javno zdravstvo i laboratorija, a dnevno analiziraju oko 30 hiljada pozitivnih testova na korona virus.

U proteklim sedmicama pojašnjeno je kako se nasumice uzima pet do deset posto od pozitivnih testova kako bi se obrađivalo u daljim postupcima, ali iz konzorcija kažu da je cilj u budućosti analizirati sve testove koji su bili pozitivni na korona virus.

Peacock naglašava kako je pojava novih sojeva normalna stvar, te kako mali broj njih sadrži “posebne karakteristike” koje virus čine brzo rasprostranjivim, imunim na vakcine, ili koji prijete da se razviju u teži oblik bolesti.

To su stvari na koje obrćamo pažnju. Rekla bih da se to rijetko događa ali moramo biti pažljivi”, kazala je Peacock, bivša direktorica Nacionalne službe za infektivne bolesti.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!