Zašto je nova vakcina protiv korona virusa “prijeko potrebna dobra vijest”

Nauka 30. dec 202010:52 1 komentar
JOEL SAGET / AFP

Odobravanje Oxford/AstraZeneca vakcine protiv korona virusa u Velikoj Britaniji smatra se prekretnicom u pandemiji, budući da se radi o cjepivu koje nije potrebno čuvati na izrazito niskim temperaturama, a jeftinije je od ostalih koji su se dosad našle na tržištu.

Ministrica vanjskih poslova Škotske Nicola Sturgeon kazala je u srijedu kako je odobravanje ovog cjepiva u Velikoj Britaniji “prijeko potrebna dobra vijest u borbi s Covidom.”

“Pred nama su teške zimske sedmice – ali svjetlo na kraju tunela upravo je postalo puno svjetlije. Držimo se toga sada – proljeće će donijeti bolja vremena”, napisala je na Twitteru.

Velika Britanija prva je u svijetu koja je odobrila drugu vakcinu protiv korona virusa, nekoliko sedmica nakon što je postala i prva u svijetu koja je započela vakcinaciju svog stanovništva.

Britanske vlasti su navele u saopštenju kako je Regulatorna agencija za medicinske proizvode (MHRA) odobrila Oxford/AstraZeneca cjepivo, nakon “rigoroznih kliničkih testiranja i duboke analize podataka koje su proveli eksperti MHRA.”

Vakcina je, navodi se dalje u saopštenju, zadovoljila stroge standarde “sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti.”

Cjepivo – razvijeno na engleskom Oxfordu – znatno je jeftinije od ostalih i, što je najvažnije, bilo bi ga puno lakše transportirati i distribuirati u zemljama u razvoju od drugih vakcina, jer ga ne treba čuvati na temperaturama smrzavanja.

“Mislim da je to jedino cjepivo koje se trenutno može koristiti u tim uslovima”, rekla je Azra Ghani, epidemiologinja sa Imperial College u Londonu, govoreći za CNN.

Za usporedbu, Oxford/AstraZeneca vakcina se može čuvati na temperaturi od 2 do 8 Celzija najmanje šest mjeseci. Modernina cjepiva moraju se čuvati na minus 20 Celzija, a Pfizer / BioNTech na minus 75 Celzija i koristi se u roku od pet dana nakon hladjenja na višim temperaturama.

“Pfizer i Moderna zahtijevaju zamrzivač, a to jednostavno nije moguće u mnogim slučajevima”, pojasnila je Ghani.

Vakcine se također temelje na različitim tehnologijama. Oxford/AstraZeneca – poput cjepiva Johnson & Johnson i ruskog Sputnika V – koristi adenovirus za prijenos genetskih fragmenata koronavirusa u tijelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare