Znate li koliko je zvijezda u svemiru? Naučnici su pokušali dati odgovor na to pitanje

Nauka 27. nov 202317:02 0 komentara
Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Imate li sreće i živite na području koje nije svjetlosno zagađeno, svake noći možete podići pogled prema nebu i uživati u pogledu na hiljade zvijezda. Neke su sjajnije, neke manje sjajne, ali sve su tu - vidljive golim oko. No, koliko ih je?

Prema nekim procjenama, prosječan čovjek prilikom pogleda na noćno nebo može vidjeti oko šest hiljada zvijezda. To su one zvijezde koje s najsjajnije i najbliže Zemlji. Ali to je tek djeličak noćnog neba i svemira.

Astronomi već dugo pokušavaju odgonetnuti koliko je svemir zapravo velik i što se sve nalazi u njemu. Od galaksija koje mogu sadržavati hiljade ili čak milione zvijezda i planeta, do još neotkrivenih svemirskih tijela.

Astronom Brian Jackson sa Sveučilišta Boise State, pokušao je pojasniti kako se procjenjuje broj zvijezda u svemiru i zašto je to toliko komplicirano.

U članku objavljenom u The Conversation, istaknuo je kako je prvi korak u procjeni broja zvijezda – procijeniti broj galaksija. Kako bi to napravili moraju napraviti veoma detaljne fotografije malog dijela noćnog neba i potom prebrojiti sve galaksije koje su vidljive u tom dijelu.

Broj se potom množi s brojem fotografija koje su potrebne da bi se pokrilo područje cijelog neba.

Konačan i pojednostavljen odgovor bi bio oko dva biliona galaksija.

No, koliko svaka ta galaksija ima zvijezda? S obzirom na to da su neke od tih galaksija izuzetno udaljene, teško je točno odrediti taj broj. Stoga se astronomi okreću onome što poznaju, a to je naša galaksija – Mliječna staza.

Naučnici pomno proučavaju Mliječnu stazu i mogu sa priličnom sigurnošću reći koliko je (vjerovatno) zvijezdi u njoj. U središtu je Sunce, no ona je tek jedna od brojnih zvijezda koje se nalaze u našoj galaksiji. Postoje bijele (poput Sunca), crvene i plave zvijezde koje sjaje različitom količinom svjetla. Astronomi mogu mjeriti taj sjaj i pomoću toga procijeniti koliko se zvijezda nalazi u galaksiji.

Koristeći tu metodu procjenjuju da se u Mliječnoj stazi nalazi oko 100 milijardi zvijezda. Ako uzmu u obzir da je Mliječna staza prosječna galaksija, mogu uzeti broj njenih zvijezda i pomožiti ga s brojem galaksija. I broj koji se dobije je gotovo nezamisliv – oko 200 milijardi biliona zvijezda u svemiru.

I to je tek procijenjeni broj, jer još uvijek nismo istražili cijeli svemir, a zvijezde se svakodnevno rađaju i umiru. Stoga kad sljedeći put pogledate u noćno nebo i divite se zvijezdama, sjetite se da vidite tek djelićak onoga što svemir sadrži, prenosi Zimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!