Google pratio korisnike i nakon što su kliknuli No ili Do Not Collect

Tehnologija 15. aug 202213:58 0 komentara
Screenshot

Google će morati da plati 60 miliona dolara australijskim korisnicima koje je prevario u vezi sa opcijama za praćenje preko njihovih telefona u periodu od početka 2017. do kraja 2018. godine. Australijska tijela nadležna za rješavanje pitanja i zaštitu korisnika optužila su Google da je kompanija nastavila da ih prati i nakon što su oni kliknuli No ili Do Not Collect u okviru Location History i Web & App Activity opcijama.

Sudija, koji je vodio slučaj protiv kompanije Google je rekao da ljudi koji se “razumno ponašaju” ne bi pomislili da bi omogućavanje praćenja Aktivnosti na vebu i u aplikacijama, takođe dalo kompaniji Google dozvolu da koristi njihove podatke o lokaciji, jer veb obrazac nije naveo nikakvu posebnu referencu na lokaciju.

Iako Google tvrdi da je ovim povrijeđena privatnost “tek nekolicine ljudi”, australijski sud je objavio da je problem pogodio najmanje 1,3 miliona ljudi, što je daleko od onog što Google tvrdi i dalje, piše Mondo.rs.

Na saslušanju u Federalnom sudu 13. avgusta je rečeno da je Google pristao na kaznu od 60 miliona dolara. Gigant iz Mauntin Vijua je, takođe ažurirao podešavanja i objašnjenja koja su i bila osnova žalbe 2018. godine. Sud je, takođe zatražio od Google kompanije da preduzme mjere kako bi obezbjedio posvećenost poštovanju i edukovao svoje osoblje o australijskom zakonu o potrošačima.

Google u svoju odbranu već sad kaže da je riješio problem prije nego što je pokrenut postupak Federalnog suda i da je promijenio način na koji upravlja podacima o lokaciji.

“Mnogo smo uložili u to da informacije o lokaciji učinimo jednostavnim za upravljanje i lakim za razumijevanje pomoću alata koji su prvi u industriji to omogućili, kao što su kontrole za automatsko brisanje, dok značajno smanjujemo količinu uskladištenih podataka. Kao što smo pokazali, posvećeni smo stalnom napretku koji korisnicima daje kontrolu i transparentnost, istovremeno pružajući najkorisnije moguće proizvode”, objavio je Google nakon presude o kojoj nije rekao ni jednu riječ.

Pogledajte kako da obrišete podatke o lokaciji korak po korak:

Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad