Dr. Jasmina Šlaku: Oko 13 djece bilo zaraženo Covidom, ima jedna specifičnost

Majka i dijete 14. okt 202013:43 > 15. okt 2020 06:51
Izvor: Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Šefica pedijatrije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dr. Jasmina Šlaku kazala je za N1 kako ta bolnica prima pratnju roditelja oboljele djece koji trebaju biti smješteni na hospitalizaciji, te da su do sada imali oko 13 djece koji su bili zaraženi korona virusom a koji su zahtijevali bolničko liječenje.

Na početku pandemije, naš odjel je bio zatvoren, odnosno otvoren samo za prijem pozitivne djece i u tome periodu imali smo troje djece koji su zahtijevali hospitalizaciju, a ostali zaraženi su bili na kućnom praćenju. Kada je odjel ponovo otvoren, imali smo još 10-ak onih koji su zahtijevali hospitalizaciju“, rekla nam je dr. Šlaku.

Kada je u pitanju zbrinjavanje zaražene djece, oni sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom liječe se u Općoj bolnici “Prim. dr. Abulah Nakaš”, dok se teži slučajevi upućuju u Pedijatrijsku kliniku.

Kako nam je ranije rekao infektolog dr. Ednan Drljević, nema posebnih lijekova za liječenje zaražene djece novim korona virusom, što nam je potvrdila i šefica pedijatrije Opće bolnice.

Specijalna terapija niti ima niti se primjenjivala do sada. Ono što se daje su vitamini, minerali, antibiotske terapije, antipiretici“, kazala nam je.

Također, ono što je specifično, djeca koja su zaražena Covidom-19 imala su gastroenterološke simptome sa febrilnim stanjima. 

Kako nam je rekla, Opća bolnica prima pratnju djece od 0 do 18 godine, i onima koji trebaju biti bolnički tretirani, rade test na Covid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad