Držimo palčeve: Samir i Jasmina su otišli po svoju sreću, koju čekaju 10 godina

Majka i dijete 16. okt 202012:26 > 12:54
Izvor: N1

Samir Hokić i Jasmina Hidanović iz Brčko distrikta juče su otišli na putovanje nade u Prag - nadu da će tamo ostvariti ono što žele već deset godina - trudnoću i bebu.

O putovanju koje za Samira i Jasminu život znače, razgovarali smo sa Željkom Lazarevićem, predsjednikom Udruženja Beba više, koji se bore protiv steriliteta.

Kako nam je rekao Lazarević, Samir i Jasmina su deset godina zajedno, a ovo im je prvi put da idu na postupak vantjelesne oplodnje.

Morali su otići u Prag, zato što donacija genetskog materijala nije legalna, odnosno nije zakonski regulisana u Bosni i Hercegovini, iako mi imamo klinike koje su jako dobre“, rekao nam je.

Ističe kako su zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, osoblju klinike Medico S koja ih je i spojila sa klinikom u Pragu te odradila sve što je trebalo, uspjeli ovaj san pretvoriti u stvarnost.

Inače, Fond zdravstvenog osiguranja plaća 6.000 KM za prvi postupak, a troškovi ovakvog postupka iznose oko 5.000 eura, odnosno boravak na klinici i terapija koja se daje kao priprema za vantjelesnu oplodnju, što su uspjeli zahvaljujući mnogim donacijama dobrih ljudi i institucija.

Nakon što su stigli u glavni grad Češke, na praškom aerodromu im je uzet bris na Covid-19, tako da čekaju njegove rezultate koji će biti gotovi danas te će se odmah zaputiti u kliniku. Sutra ih već čeka punktiranje jajnih ćelija a embriotransfer se očekuje u srijedu ili četvrtak. 

Inače, Lazarević nam je rekao kako je u Pragu sve zatvoreno, usljed restriktivnih mjera zbog korona virusa, osim gradskog saobraćaja.

Kazao nam je da bi se rezultati nakon potupka vantjelesne oplodnje mogli znati nakon 15 dana, pomoću beta nalaza iz krvi – koji će pokazati da li je trudnoća uspjela ili nije.

Jasmini su nalazi pokazali da ima trombofiliju, te će nakon što bude potvrđena trudnoća, čemu se svi nadamo, morati primati terapiju antikoagulantnih lijekova, odnosno lijekova koji sprečavaju nastanak tromba. Jedni od tih lijekova su Clexane i Utrogestan, koji se zahvaljujući Udruženju Beba više nalaze na listi esencijalnih lijekova u Brčko distriktu i ne plaćaju se.

Ja sam čovjek koji je tri puta prošao kroz ovaj postupak, ali ipak nisam uspio da se ostvarim kao roditelj, ali sam svoju satisfakciju pronašao u tome da pomažem drugima“, rekao nam je Lazarević.

Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta će primiti delegaciju “Beba više” i ovaj par u Pragu, a Lazarević nam je naglasio kako je Mlinarević Sopta njihova apsolutna podrška, da je konstantno s njima na vezi, kao i da će se naći, kako s njom, tako i sa drugim ljudima iz BiH koji žele da ih vide.

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad