Crvenilo ispod očiju kod djece: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj problem?

Izvor: Maksim Goncharenok/ Pexels

Pojava crvenila ispod očiju koje nalikuje na osip može izazvati zabrinutost, čak i ako dijete ne plače ili ne reagira na tu promjenu u boji kože.

Ako ste se pitali što uzrokuje crvenilo ispod očiju kod djece i biste li trebali biti zabrinuti, odgovore donosimo u nastavku.

Uzrok crvenila ispod očiju kod djece

Prije nego krenete s brigom trebate izbaciti one najviše moguće razloge, a to su trljanje oka, točnije kože ispod oka te reakcija na određenu kremu ili losion. Bebe i mala djeca obično nisu svjesna da se puno trljaju ako ih svrbi, a ponekad čak niti ne znaju da su se ozlijedili ili oštetili kožu.

Nešto opasniji uzroci crvenila ispod oka kod djece mogu biti virusi i bakterije.

Obično trljanje

Trljanje oka može izazvati crvenilo ispod očiju kod djece jer je koža na tom području iznimno tanka i osjetljiva. To znači da nije potrebno da se jako trlja da bi se izazvalo crvenilo. Nije neobično niti da se zbog trljanja pojavi i podljev ispod oka. Samo trljanje ne bi trebalo biti nikakav problem, ali ako je uzrok svrbež oka trebalo bi provjeriti o čemu se radi. Također budite oprezni oko toga da su bebine ručice čiste dok se dodiruje po licu.

Iritacija koja izazva svrbež kože

Djeca su posebno osjetljiva i vrlo lako razviju iritaciju na neke vanjske čimbenike. Može se raditi o proizvodima koji oštećuju oko, kožu ili zrak na neki način. Djeca koja borave u prostoru u kojem se puši, u kojem je mnogo parfema, sredstva za zaštitu od sunca ili sapunice mogla bi imati crvenilo ispod oka.

Dim, štetne tvari u zraku, klorid u bazenu ili smog također mogu izazvati crvenilo ispod oka kod djece. Ako se radi o ovom uzroku, crvenilo će obično nestati nakon umivanja i micanja od uzroka koji izazva iritaciju kože. Crvenilo se u ovom slučaju može pojaviti i na drugim mjestima na koži ili uz crvene oči.

Alergije kod djece

Alergije kod djece mogu izazvati brojne simptome poput kihanja, svrbeža nosa, crvenila ispod oka, svraba, suzenja iz očiju i nosa.. To su sve uobičajene reakcije kada oči, nos ili drugi osjetljiv dio tijela dođe u doticaj s alergenom. Kod djece se obično pojavljuju alergije na određenu hranu, prašinu ili pelud.

Crvenilo ispod oka kod djece uzrokovano alergijama moglo bi upućivati pretjeranu osjetljivost na:

  • prašinu
  • plijesan
  • parfem ili losion
  • određene lijekove
  • hranu
  • dlaku kućnih ljubimaca
  • pelud
  • ugriz kukca

Ako je dijete osjetljivo, moglo bi doći do suzenja oka, svrbeža i crvenila. Mogu se pojaviti i natečeni kapci ili stvaranje konjunktivitisa u kojem slučaju oko postaje nateknuto i izaziva svrab. Kada se radi o alergiji, čest simptom je mnogo suzenja iz oka, ali i iz nosa jer se rijetko događa da reagira samo jedan od dijelova lica.

Virusi i bakterije

Crvenilo ispod oka može biti uzrokovano virusnom ili bakterijskom infekcijom. Takve infekcije nastaju direktnim doticajem virusa ili bakterije i oka. Vrlo je važno razaznati o kakvoj se vrsti infekcije radi se jer bakterijska obično može riješiti antibioticima i drugim lijekovima.

Virusna infekcija ili konjunktivitis oka kod djece će uz crvenilo ispod oka uzrokovati crvenilo oka, natečenost kapaka, crvenilo bjeloočnice i suzno oko. Bakterijski konjunktivitis će stvarati teže simptome te će se uz već navedene pojaviti i žuti iscjedak iz oka, a moguće je i lijepljenje trepavica zbog tekućine u oku.

Liječenje crvenila ispod oka kada je to potrebno

Alergije kod djece se trebaju sustavno provjeravati i prije korištenja lijekova isprobati različite kućne metode. Uz promjenu prehrane, navika i poboljšavanje imuniteta kod djeteta treba obratiti pozornost kada se reakcije pojavljuju, koliko su intenzivne te postoji li nešto što ih smanjuje ili zbog čega u potpunosti nestaju. Tek u suradnji s liječnikom se djetetu mogu davati lijekovi koji smanjuju alergijske reakcije.

Ako se zbog alergije pojavio alergijski konjunktivitis, konvencionalna terapija uključuje primjenu nazalnih kortikosteroidnih sprejeva, antihistaminika te kapi za oči. Liječenje kamilicom ili drugim čajevima neće pomoći, samo će blago smanjiti simptome.

Virusna infekcija oka kod djece liječi se toplim oblozima i čišćenjem oka. Ako majka još uvijek doji, preporučuje se kapanje oka djetetu s par kapi majčinog mlijeka. Simptomi u ovom slučaju traju do tjedan dana.

Za liječenje bakterijske infekcije oka se koriste antibiotici, a toplom vodom i oblozima se može čistiti oko i područje oko oka. Za smanjivanje svrbeža i boli se mogu koristiti i određene kapi za oko.

Sve navedeno je potrebno provoditi u suradnji i uz savjetovanje liječnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar