Apple vrijedi 710 milijardi dolara, duplo više od Microsofta

Nauka 11. feb 201510:00 > 10:54
Izvor: EPA

Vrijednost američkog proizvođača elektronike Apple dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Apple postao najskuplja firma na svijetu.

Proizvođač iPhone i iPad-a sada košta 300 milijardi dolara više od “drugoplasiranog” ExxonMobil, a njegova vrijednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsofta.

Akcije Apple porasle su u utorak 1,9 posto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio historijski rekord po tromjesečnom neto profitu, zaradivši za tri mjeseca 18 milijardi dolara.

Optimizam povodom akcija Apple vezan je, kako s novim modelima iPhona plasiranim u septembru, tako i sa uspjesima kompanije u Kini, gdje je prodaja porasla 70 posto u posljednjem obračunskom tromjesečju, navodi Bloomberg.

Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod – sat Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine “uzeo” rekordnih 93 posto ukupnog profita industrije smartphonea u svijetu, prodajom 74,5 miliona komada smartphonea iPhone, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela…