Beograd: Dojava o bombi, a nastavnica nije dala đacima da se evakuišu jer – kontrolni je u toku

Regija 07. dec 202320:31 0 komentara
N1

Beogradske škole su već duže vrijeme na meti lažnih dojava o bombi. Procedura Ministarstva unutrašnjih poslova nalaže hitnu evakuaciju po dobijanju takve prijave, međutim jedna nastavnica iz Osnovne škole "Jovan Popović" na Karaburmi "odvažila" se na kršenje propisanih procedura. Kako saznajemo, ona nije željela da evakuiše đake jer su baš u tom trenutku radili kontrolni zadatak.

Redakciji portala Nova.rs javili su se ogorčeni roditelji učenika jednog odjeljenja sedmog razreda koji pohađaju Osnovnu školu „Jovan Popović“ na Karaburmi.

Tvrde da je škola dobila dojavu o bombi, te da samo odjeljenje u koje idu njihova djeca, nije bilo evakuisano jer „nastavnica geografije nije željela da prekida kontorlni zadatak“.

„Dojave o bombi su zaista toliko učestale da prosto svi, na neki način, odreagujemo: ma, opet je lažna. I to je u redu. Ali moramo se pridržavati nekih osnovnih bezbjednosnih procedura i potruditi se da budemo sigurni. Što se tiče škole, policija je naredila evakuaciju svih prisutnih, dakle iz oba dijela škole. Samo naša djeca nisu izašla iz učionice jer je nastavnici važniji kontrolni zadatak. O čemu mi pričamo? Šta da je bomba bila prava? ne želim ni da pomišljam na to“, objašnjava pobjesnela majka jednog učenika.

Dodaje da im nije jasno kako je policija mogla da „zanemari“ punu učionicu djece.

„Znate šta, nije mi najjasniji taj dio: Ako je policija naredila evakuaciju svih, a potom su pripadnici MUP-a već ušli unutra, kako oni nisu videli djecu i nastavnicu i opomenuli ih? Ispada da oni nisu ni provjeravali tu učionicu u kojoj su bila naša djeca“, smatra ona.

Drugi roditelj je istakao da ne može sa sigurnošću da tvrdi da policija nije obavijestila nastavnicu da svi odmah napuste učionicu.

„Možda je nastavnici to rečeno tiho, pred vratima, možda joj je samo pokazano rukom da polako izađu napolje, ne znam, a ona je, vjerovatno, u tom trenutku pomislila: ma, to je lažna dojava kao i svaki put, ajmo da radimo kontrolni. Trebalo je, ipak, da izađu svi, kontrolni neće nikuda pobjeći. Džabe je sebi napravila štetu“, kazala je ona.

Nova.rs da bi dobila potvrdu ovih informacija, pozvala je direktora škole Ivana Ćilerdžića.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da nakon dojave o bombi nastavnica geografije nije evakuisala đake zbog kontrolnog zadatka, on je u kratkom telefonskom razgovoru za Nova.rs rekao da se „sve dobro završilo“ i da nastavnica jeste držala čas zbog kontrolnog koji je bio u toku.

„Imali smo dojavu o bombi, tačnije bila je dojava na nivou cijelog grada. Sproveli smo sve one procedure koje se tiču izlaska i evakuacije, sve smo odradili kako treba. Nastavnica je imala kontrolni zadatak, ali bez brige, sve je odrađeno i sprovedeno kako treba, djeca su bila bezbjedna, tako da nemojte da brinete. Roditelji su upoznati s tim, imao sam razgovor s predstavnikom Savjeta roditelja“, rekao je direktor, a onda je zamolio da ipak pošaljemo pitanja.

U mejlu je Nova.rs direktoru postavila niz pitanja, između ostalog i da li je tačno da nakon dojave o bombi nastavnica geografija nije evakuisala đake jer im je u tom trenutku držala kontrolni, da li će biti sankcionisana i kako. Njegov pismeni odgovor, međutim, bio je kratak:

„Škola jeste dobila dojavu o bombi. Tom prilikom su ispoštovane sve procedure i protokoli oko evakuacije i načina izlaska iz ustanove. Nakon izlaska pripadnika MUP-a, ustanovljeno je da je dojava bila lažna. Za sva ostala pitanja i procedure institucije preduzimaju mjere iz domena svojih nadležnosti“, napisao je on.

Samo u Beogradu ove godine bilo više od 2.000 lažnih dojava

Škole, fakulteti, aerodrom, sudovi, bolnice, medijske ustanove, pa čak i javni prevoz na meti su lažnih dojava o bombama već duži period.

Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava.

Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade, objasnio je da ne rade sa pretpostavkama, nego sa činjenicama i istakao da policija odmah po prijavi izlazi na teren.

Navodi da je procedura po dobijanju prijave strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi, dežurna služba upućuje hitno na lice mjesta pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mjere i radnje u cilju obezbjeđenja lica i mjesta i vršenja pregleda prostora, kako bi utvrdili da li ima neko eksplozivno sredstvo, minsko eksplozivno sredstvo ili eksplozivna naprava“, rekao je Caran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!