Brnabić: Opoziciji smeta ime Aleksandra Vučića, kampanja će im ponovo biti fokusirana na njega

Regija 03. mar 202413:58 1 komentar
N1/F.Z.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će "kampanja opozicije i civilnog društva koje je podržava biti fokusirana na to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista", a taj zahtjev ocjenila je suprotnim međunarodnim standardima demokratije.

“Kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu – ako bilo koja lista, bilo kad, na bilo kojim izborima u Srbiji, nosi njegovo ime, oni ne mogu da pobjede. Danas kažu to je ‘najbazičniji uslov’. A gdje to još postoji?”, navela je Ana Brnabić na mreži Twitter.

To je bila njena reakcija na izjavu direktorke Građanskih inicijativa Maje Stojanović da se treba fokusirati na „izmene najbazičnijih uslova a to nepojavljivanje predsjednika u izbornoj kampanji i u izbornom procesu, na izbornom listiću“.

Ana Brnabić navela je da bivši predsjednik Srbije Boris Tadić „davao svoje ime Demokratskoj stranci za sve izbore na svim nivoima, pa nije bio problem“.

“Nije bilo civilnog društva da kaže da je to nedemokratski i nefer. U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, u SAD… svuda je to dozvoljeno i uobičajena je praksa. Samo ovdje opozicija i oni koji ih podržavaju misle da je fer trka samo ona u kojoj kad nekog ne možeš da pobjediš, a ti ga lijepo diskvalifikuješ iz trke”, navela je Ana Brnabić.

Prema njenoj tvrdnji, taj „najbazičniji uslov“ ne postoji u preporukama ODIHR o izborima u Srbiji.

“Zašto? Pa zato što nije u skladu sa međunarodnim standardima demokratije. Da su fer, na ovo bi Proglas ili Građanske inicijative (i svi ostali iz tog spektra) rekli: ‘Pa nismo mi za demokratiju, mi smo protiv Vučića’. Da su fer, kao što nisu”, dodala je Brnabićeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare