Donesena odluka: Hrvatska ulazi u Schengen

Regija 08. dec 202214:32 0 komentara
N1

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora donijeli su danas u Bruxellesu konačnu odluku: Hrvatska je od 1. siječnja 2023. punopravna članica Schengena.

Šengenski prostor čini 26 država, uz 22 članice EU-a, tu su još Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Od 1. siječnja pridružit će im se i Hrvatska.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.

N1 od diplomatskih izvora doznaje i da je Vijeće za unutarnje poslove i pravosuđe s dva glasa protiv odbilo ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengen 1. siječnja 2023. Daje se nova šansa za dogovor u nastavku Vijeća poslijepodne, javlja Igor Bobić.

Donosimo detalje: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

HRT piše da za Bugarsku i Rumunjsku konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti. Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunjske, ali ne i Bugarske. Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumunjsku primi u Schengenski prostor od 29. listopada sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. srpnja 2023. odluči o tome ispunjava li schengensku pravnu stečevinu. Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunjskom, a ako ne, onda na neki kasniji datum. U tom bi slučaju, Rumunjska morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska schengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvotni prijedlog da se Bugarsku i Rumunjsku primi istodobno. U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutarnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu – pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u Schengen za sve tri zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!