Dva tjedna od Matijanićeve smrti umjesto odgovora imamo laži i zataškavanje

Regija 19. avg 202220:37
Izvor: Index.hr

Prošla su dva tjedna od smrti kolege Vladimira Matijanića, a zasad nijedno državno tijelo ni pojedinac nisu prihvatili ili priznali odgovornost za prerani odlazak novinara Indexa.

Ministarstvu zdravstva bitno je kreirati sliku da je zdravstveni sustav u funkciji

Od prvog dana i dalje ostaju neodgovorena pitanja koliko je i na koje je sve načine za Matijanićevu smrt odgovoran zdravstveni sustav. Podsjetimo da je Ministarstvo zdravstva najavilo i osnovalo posebno povjerenstvo koje je trebalo istražiti okolnosti Matijanićeve smrti, no ta je istraga već sada kompromitirana.

Prvo je Ministarstvo zdravstva u više navrata odbilo objaviti imena članova povjerenstva, a onda su dijelovi izvida koji su se vodili oko Matijanićeve smrti završili u dnevnim listovima sklonima vlasti. Objavljeni su samo oni dijelovi koji idu u prilog tezi da zdravstveni sustav savršeno funkcionira te da je bilo manjih, sitnih propusta.

Laži, muljanja i zataškavanje

Isto tako, Ministarstvo zdravstva u svojim je prvim medijskim istupima izašlo s informacijama kako nabavlja lijekove koji nedostaju za liječenje osoba zaraženih koronavirusom, da bi samo nekoliko dana iza toga promijenilo tu izjavu i navelo da lijekova nije nedostajalo.

Dan iza tog priopćenja oglasila se Udruga bolničkih liječnika, koja je opovrgnula Ministarstvo zdravstva. Naime, objavili su informaciju kako su bolnice koje su zatražile Remdesivir, lijek koji se koristi u liječenju koronavirusa, dobile službeni odgovor da ga više nema.

Naravno, nisu ovo jedine nelogičnosti, laži i muljanja u posljednja dva tjedna. No krenimo redom.

Kako je i zašto umro Matijanić?

Vladimir Matijanić preminuo je 5. kolovoza u ranim poslijepodnevnim satima. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimuna bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Matijanić je danima tražio pomoć splitskih liječnika. Prvi put 2. kolovoza na Hitnom prijemu Infektologije, kamo je došao sa simptomima covida. Dva dana kasnije, 4. kolovoza te 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te da nema snage napraviti ni par koraka.

“Javite se za pet dana ako ne bude bolje” i “pišajte u lonac pored kreveta” su, između ostalih, savjeti koje je dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je od ekipe Hitne pomoći 5. kolovoza, koja je došla u njegov dom na intervenciju, tražio da ga hospitaliziraju, no ostavljen je u kući. Objasnili su mu da ima “normalne simptome covida”. Isti tim Hitne medicinske pomoći došao je sat i pol kasnije, da bi ga neuspješno reanimirali i na kraju proglasili smrt.

Od njegove smrti do danas nismo dobili odgovore na vrlo bitna pitanja.

Prvo je svakako kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan.

Činjenica je da su Vladimir Matijanić i Andrea Topić u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza, uputili više poziva bolnici i Hitnoj tražeći savjete i pomoć. Matijanić je oko 10 puta zvao Hitni infektološki prijem u splitskoj bolnici, zvao je i Hitnu na 194, a Topić je u petak u jutarnjim satima, u 9:28 i u 10:27, zvala splitsku bolnicu – Hitnu infektologiju na broj telefona 021 557 565 te u 14:14 uputila poziv na 194.

Da je to zaista tako, dokazuju ne samo ispis telefonskih poziva nego i audiosnimke koje je iza sebe ostavio pokojni Matijanić.

“Ispričavam se. Imam covid već dva dana. I inače sam imunokompromitirani bolesnik i imam Sjogrena”, tako je Matijanić u većini slučajeva započinjao telefonske razgovore. Utvrdili smo kako je Matijanić, umjesto poziva u zdravstvenu ustanovu ili adekvatnog pregleda, dobio telefonske upute da se javi za pet dana “ako ne bude bolje” piše Index.hr.

Komentari

Vaš komentar