Grenell građanima Kosova: Pripremite se za teške posljedice ako Kurti ne popusti

Regija 07. jun 202322:31 2 komentara
Richard Grenell (Christopher Brown / Zuma Press / Profimedia)

I dok nova kriza na sjeveru Kosova i dalje traje, međunarodna zajednica iznosi svoje zahtjeve prema Prištini, a kosovski premijer ih odbija ili uslovljava, izaslanik bivšeg američkog predsjednika najavljuje „teških posljedica“ ukoliko Kurti ne popusti. Richard Grenell se oglasio u istom danu kada je Albanian Post objavio tekst u kojem, pozivajući se na svoje izvore, nezvanično najavljuje uvođenje sankcija Prištini ukoliko Kurti ne „odgovori pozitivno“ do petka.

Bivši specijalni izaslanik Donalda Trumpa za dijalog Beograda i Prištine poručio je danas da Aljbin Kurti „ne shvata šta se dešava sa Kosovom“, prenosi kossev.info.

„Međunarodna zajednica mu je dala rok do petka da se ispune obaveze koje je njegova zemlja ranije preuzela“, poručio je Grenell.

Sa druge strane, najavljuje „teške posljedice“, ukoliko Kurti to ne učini.

„Moji prijatelji na Kosovu moraju se pripremiti za teške posljedice ukoliko se Kurti ne povinuje“, poručio je Grenell.

Nekadašnji izaslanik američkog predsjednika kaže i da je „vidio koje su posljedice“, te da one „nisu lijepe“.

Grenell je zapravo u svojoj reakciji prokomentarisao navode Aljbina Kurtija u vezi sa zahtjevima međunarodnih predstavnika za rješavanje krize na sjeveru Kosova.

„Ništa nećemo rješavati pritiscima ili sankcijama. Mi smo najdemokratskija i najnaprednija zemlja na Zapadnom Balkanu. Naši odnosi sa SAD-om i EU su odlični. Izaslanici su ovdje zbog naših odnosa sa Srbijom“, kazao je Kurti.

Grenellova objava ujedno je uslijedila nakon završene posjete izaslanika SAD-a i EU, Beogradu i Prištini koji su, s ciljem rješavanja krize na sjeveru Kosova od Kurtija zatražili da hitno deeskalira krizu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO-a.

Deeskalacija podrazumijeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj, kako ističu, „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Escobar i Lajčak napuštaju region bez pozitivnog odgovora kosovskog premijera, koji nastavlja da uslovljava povlačenje specijalnih jedinica sa sjevera Kosova, ali i raspisivanje novih izbora.

Imali su zahtjev i za srbijanskog predsjednika, od kojeg traže da doprinese hitnoj deeskalciji krize, ali i da ubijedi Srbe na Kosovu da se vrate u institucije, odnosno učestvuju na izborima bez preduslova.

Escobar je danas iz Beograda demantovao pojedine izvještaje medija o tome da je navodno dat rok kosovskim vlastima za ispunjenje zahtjeva. Međutim, naglasio je da on i Lajčak do petka moraju da podnesu izvještaje pretpostavljenima o tome da li je ostvaren nepredak.

I dok izaslanici za petak najavljuju pisanje izvještaja o rješavanju krize, Albanian Post, danas je objavio još jedan tekst sa nezvaničnim saznanjima u vezi sa krizom na sjeveru Kosova.

Ovog puta u pitanju su navodne sankcije prema Kosovu u dvije faze.

Opširnije OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad