Grlić Radman: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava

Regija 07. dec 202116:02 > 16:05 2 komentara
N1

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske na press konferenciji održanoj danas govorio je o brojnim temama, ali je prokomentarisao i nedavne izjave o genocidu Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske koje su izazvale brojne reakcije u javnosti.

Grlić Radman je istakao da ne može komentarisati Milanovićeve izjave, ali da, kako je dodao, zna kako Hrvatska stoji kao država koja dijeli sve evropske vrijednosti i osuđuje svaki zločin.

“Genocid nema nivo niti gradaciju kojom se procjenjuje, ocjenjuje broj žrtava, svaki genocid je genocid. I ne propitkuje se u genocidu broj žrtava, tako smo mi osudili isto genocid u Srebrenici to je nesporno. I to su naši stavovi sa zemljama članicama EU, općenito s Ujedinjenim nacijama koje imaju i Povelju o kršenju međunarodnog prava, ljudskih prava. Hrvatska nedvojbeno istaknuto stoji na osudi svakog zločina i ne upuštamo se u gradaciju. Postoji samo genocid”, poručio je Grlić Radman.

POVEZANE VIJESTI

Podsjetimo, Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD u Parlamentu BiH glasao za ukidanje Zakona o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH.

Tada je “savjetovao” Dragana Čovića (HDZ) i Milorada Dodika (SNSD) da ne negiraju genocid jer će ih, kako je dodao, svrstati u fašiste što oni nisu.

Zatim je uslijedilo niz njegovih tvrdnji da postoje genocidi i genocidi i da se u Srebrenici desio neki događaj koji se tako može definisati.

“To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”, kazao je tada Milanović.

Međutim, tu se nije zaustavio pa je i jučer dao jednu poprilično neprikladnu i uvredljivu izjavu rekavši da “Baščaršija od svog naroda pravi veću žrtvu nego što jeste”. Spomenuo je i Vukovar rekavši da se taj grad sistemski uništavao i upitao da li i tu ima elemenata za razgovor o genocidu.

“Mi imamo mjeru. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva ista. Nije svaki borac isti. Postoji onaj koji je prvi počeo”, rekao je Milanović.

Nakon toga su uslijedile brojne reakcije prije svega iz BiH, preživjele žrtve rata i one koje su u genocidu izgubile brojne članove porodice osudile su ovakve stavove, ali ni državni zvaničnici nisu ostali dužni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (2)

Vidi sve komentare