Mihajlović: Rusija zloupotrebljava to što im nismo uveli sankcije

Regija 30. aug 202207:59 komentara
Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović (Ministarstvo rudarstva i energetike Srbija)

Potpredsednica srpske Vlade i ministrica energetke Zorana Mihajlović izjavila je da šef ruske diplomacije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući pokazati da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako je Srbija glasala za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje rat.

Njene izjave komentiralo je i rusko ministarstvo vanjskih poslova. Iz Rusije poručuju da oni ne zloupotrebljavaju prijateljske odnose sa Srbijom.

Tijekom prošlotjednog posjeta srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, Lavrov je istaknuo da su Moskva i Beograd dosljedno privrženi načelima nedjeljivosti i jednake sigurnosti svih država “kako na Balkanu, tako i u situaciji koju je Zapad isprovocirao u Ukrajini”.

“Ocjene i izjave ruskih dužnosnika ne daju nikome povoda i prava da nam zamjera insinuacije, pokušaje ‘zlouporabe’ tradicionalno prijateljskih, poštenih odnosa Srbije koji su neizostavno izgrađeni na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom razumijevanju”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, komentirajući izjave potpredsjednice srbijanske vlade, sugeriralo je da je “očigledno Mihajlović slabo upućena u realnost” odnosa između ovih dviju zemalja, piše ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

“Sa Srbijom imamo potpuno međusobno razumijevanje o aktualnim temama na međunarodnoj agendi. U kontaktima s partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uvjetima održava uravnoteženu, i što je najvažnije, neovisnu liniju”, istaknuli su iz ruskog ministarstva.

Dodaju da se taj uravnoteženi pristup ogleda u rezerviranom stavu srpskog vodstva prema zapadnim sankcijama.

“Naravno, riječ je o suverenom izboru, koji na Zapadu ne mogu prihvatiti i, za razliku od nas, pokušavaju izvršiti pritisak na Srbe”, zaključuje se u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad