MUP RH objavio snimke: Vozači iz BiH probijaju rampe na granici, policajka se bacila u stranu da izbjegne udar (VIDEO)

Regija 28. feb 202417:11 0 komentara
Screenshot

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske objavilo je nekoliko snimki s nadzornih kamera na graničnim prijelazima. Snimke prikazuju krijumčare migranata koji se probijaju kroz granične prijelaze. Među glavnim akterima su državljani BiH koji su krijumčarili migrante.

Probio rampu na granici, policajka se bacila u stranu da izbjegne udar

Jedna od snimki nastala je u noćnim satima 3. veljače kada je 19-godišnji državljanin BiH kombijem bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na graničnom prijelazu ušao u Hrvatsku.

Na graničnom prijelazu je u tom trenutku bila i policajka koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policajci na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen.

Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, piše Index.hr.

Krijumčar prošao kroz rampu

Krijumčar je 5. veljače na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH prošao kroz otvorenu ogradu, nakon čega se nije zaustavio, nego je projurio ispod rampe, pokazuje druga snimka.

Kombijem probio kapiju na granici

Deset dana kasnije je, pokazuje snimka koju je objavio MUP, kombi probio kapiju na istom graničnom prijelazu.

MUP objavio snimke s drona

MUP je objavio i kompilaciju snimki koje su snimljene dronom, a pokazuju kako policija pronalazi ilegalne migrante koji prelaze preko tzv. zelene granice. Nije jasno kada i gdje su snimke nastale.

Načelnik uprave za granicu: Pao je broj nezakonitih prelazaka granice

U odnosu na isto razdoblje prošle, ove godine je 11 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je danas u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.

Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom na to da je u isto vrijeme broj nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu porastao za 36 posto zbog preusmjeravanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice.

Dodao je da je ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan i da neki od njih ulaze i naoružani. “Bosna i Hercegovina nema kapaciteta i volju te razvijen menadžment. Na jednom sastanku je s hrvatske strane bilo 105 ljudi, a s BiH strane četiri osobe. Ne može se, dakle, računati na nikakvu pomoć”, ocijenio je.

Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migrantima. “Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dozvoliti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BiH”, nastavio je Ničeno.

Božinović: Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu

Za obilaska državne granice s Bosnom i Hercegovinom potpredsjednik vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da “nikada nelegalne migracije nisu prestale” i da “nema naznaka da ćemo vidjeti kraj tim pokretima ljudi”.

Nastavio je da je “ovo što radi hrvatska policija nešto jedinstveno u Europskoj uniji”. “Cilj nam je na sve zakonite načine nastojati smanjiti taj broj i da hrvatski građani i gosti što manje osjete da se ovdje događa jedan velik posao. Hrvatska policija se pokazuje vrlo učinkovita u tome. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”, istaknuo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!