Nova: Na pomolu nova Vučićeva drama, čeka se njegov potpis u Tirani

Regija 06. dec 202217:24
Izvor: Aleksandar Vučić (TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Samit EU-Zapadni Balkan bit će završen potpisivanjem zajedničke deklaracije koju bi trebalo da potpiše i Srbija. Još uvijek se ne zna da li će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to i uraditi jer se u dokumentu ističe neophodnost usklađivanja sa spoljnom politikom EU, što uključuje i uvođenje sankcija Rusiji. Iako formalnopravno Srbija nema obavezu da primijeni dokument, paraf na ovakav sadržaj govori mnogo o spoljnoj politici Beograda. Naravno, poruku će Srbija dobiti i ukoliko Vučić odbije da potpiše.

U početnom stavu deklaracije navodi se da „eskalirajuća ruska agresija na Ukrajinu dovodi u pitanje mir, evropsku i globalnu bezbjednost i naglašava važnost strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana“.

To je otvorilo i pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom Unije, što je kamen spoticanja da i Srbija potpiše ovu deklaraciju. Naime, lideri EU „snažno pozivaju partnere na Zapadnom Balkanu“ da učine napredak u pravcu punog usklađivanja sa spoljnom politikom EU, uključujući i restriktivne mjere.

„Stajati rame uz rame sa EU u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu je više nego ikada prije jasan znak strateške orijentacije partnera“, navode EU lideri i pozdravljaju napore zemalja koji su se već u potpunosti uskladile.

Tu je i glavni problem jer Srbija do sada nije željela da se u potpunosti uskladi sa spoljnom politikom EU, budući da su za sada u srbijanskoj spoljnoj politici sankcije Rusiji crvena linija.

Vučić je već nekoliko puta istakao da je Srbija ponosna na to što vodi odgovornu i nezavisnu politiku, a da će se sankcije potencijalno uvesti jedino ukoliko pritisci postanu preveliki. Sa druge strane, tekst deklaracije već u naprijed je usaglašen budući da je takva diplomatska praksa. Samim tim Srbija je upoznata sa osnovnim principima i načelima koji se nalaze u njoj.

Ukoliko Srbija odbije da potpiše ovakav dokument, to bi bio ozbiljan presedan budući da su deklaracije dokumenti koji su nisu obavezujući, samim tim nemaju nikakve pravne posljedice. Isto tako, eventualno potpisivanje ne bi značilo da će Srbija automatski uvesti sankcije Rusiji.

Šta još piše u dokumentu koji će možda potpisati Vučić?

U nacrtu deklaracije navodi se da se zemlje Zapadnog Balkana pozivaju na ubrzanje procesa pristupanja EU, ali im se isto tako pruža podrška za njihovo punopravno članstvo.

Dodatno, izražena je puna podrška posredovanju Josepa Borrella i Miroslava Lajčaka u dijalogu Beograda i Prištine i traženju rješenja za druga regionalna pitanja. Lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona već u fazi pristupanja, najavljuju finansijsku pomoć od milijardu eura za ublažavanje posljedica energetske krize i naglašavaju značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svjetlu rata u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar