Osude iz Srbije izjave Vitalija Klička o Kosovu

Regija 26. maj 202222:047 komentara
Izvor: Vitalij Kličko (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Stranka slobode i pravde (SSP) osudila je izjavu gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička koji je u Davosu navodno rekao da se "Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora".

„Nije Srbija mogla da napadne ni okupira samu sebe, već je bila napadnuta od NATO pakta bez odluke Savjeta bezbjednosti UN-a. Taj presedan danas koristi Rusija kada napada Ukrajinu. Na to što su mnoge zemlje priznale nezavisnost Kosova se poziva ruski vrh kada govori o pravu dijelova teritorija Ukrajine da se odvoje i pripoje Rusiji“, navela je SSP u saopštenju.

SSP je dodala u saopštenju da su građani Srbije bili „žrtve, a ne agresori“ i da su mjesecima živjeli pod bombama, kao što danas žive građani Ukrajine.

Kličko je tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u razgovoru s albanskim novinarem za švajcarski portal na albanskom jeziku „Le Canton27ch“ navodno izrazio zadovoljstvo što je prvi put sreo jednog albanskog novinara, navodeći da je to dobra prilika da prenese poruku njemu i albanskom narodu.

“Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci. Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije”, rekao je Kličko, bivši svjetski šampion u boksu i aktuelni gradonačelnik Kijeva i zahvalio Albancima na solidarnosti sa Ukrajinom.

“Hvala Kosovu, hvala Albancima. Kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bit ćemo oslobođeni i mi od Rusije”, rekao je Kličko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar