Otkrivamo sve o mračnoj prošlosti Vanjinog ubice

Regija 07. dec 202320:14 0 komentara
Ljupčo Palevski (Facebook)

Zove se Ljupčo Palevski, nadimak mu je Palčo. U centar regionalne pažnje dospio je kao osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke Vanje G. (14) i frizera Pančea Žežovskog. Javnosti u Sjevernoj Makedoniji poznat je još od devedesetih godina prošlog vijeka. Njegov policijski dosije sadrži nekoliko privođenja, uglavnog bez ikakvih sankcija. Njegov javni dosije krije kriminalnu prošlost i sadašnjost, kontroverznu upliv u politiku i pitanje - zašto ga niko nije zaustavio?

Palevski je uhapšen u Turskoj po međunarodnoj potjernici koju je izdala Sjeverna Makedonija. Osumnjičen je za otmice, a onda i ubistva Vanje G. i Pančea Žežovskog. Sada je u toku proces njegove ekstradicije matičnoj zemlji, u kojoj ga odmah očekuje pritvor koji mu je određen u odsustvu.

Do tada Palevski će biti u ekstradicionom pritvoru u Turskoj. Osnovno javno tužilažtvo Sjeverne Makedonije je spremilo dokumenta za ekstradiciju, u kojima se navodi da je osumnjičen za dva krivična djela – otmicu, kao i dva ubistva na svirep način.

Kontroverzna ličnost

O njemu se već danima piše u regionalnim medijima, u kontekstu kriminalne prošlosti. Prema riječima Kristijana Landova, novinara iz Sjeverne Makedonije, uspon Palevskog počinje devedesetih godina prošlog vijeka.

Tada je osnovao sada nepostojeću firmu „Palevski UPA Enterprise“, koja je izgradila mnoge zgrade.

„Palevski je devedestih godina bio privrednik i političar, da bi kasnije ušao u sve mutnije poslove i približio se sumnjivim licima. Građani Sjeverne Makedonije pretežno ne podržavaju politiku Palevskog i njegovu partiju, jer se direktno protive napretku države ka NATO-u i Evropskoj uniji. Ono što se se uglavnom manifestovalo ovih dana nije strah, već bijes i zgrađavanje zbog užasnog zločina. On je imao samo mali broj ljudi koji ga podržavaju, krajnje desno orijentisanih, ali ne i široku podršku građana“, kaže Landov.

Ono što je posebno šokiralo građane Sjeverne Makedonije, navodi novinar, jeste ponašanje Palevskog nakon dvostrukog ubustva.

„On je u danima nakon ubistva Vanje, za koje je on prvoosumnjičeni, puštao uživo prenose na YouTubeu i Facebooku i govorio o političkim temama kako bi prikupio partijske glasove. Javnost traži zabranu njegove stranke koja je desničarsko proruski orijantisana, ali to treba da riješi nadležan sud“, ističe novinar.

Palevski je posljednjih godina javnosti poznat po svojim opskurnim političkim pokretima, YouTube podcastima u kojima širi teorije zavjere, krajnje desničarske stavove i nacionalističke poruke.

Politika, mediji, kriminal

Nakon izleta u drugim političkim opcijama, osnovao je svoju stranku „Desna“, postao vlasnik u najmanju ruku kontroverznih medija i „čovjek iz podzemlja“.

„Palevski je kontroverzna ličnost, koja je upletena u mnoge kriminalne radnje. Ranije je bio poznati preduzimač, a i predsjednik Gradskog komiteta partije SDSM. Onda nastaje artija ,“Desna“, koja je proruski orijentisana. Sada, mnogi političari desne orientacije koji su se slikali i sarađivali sa njim brišu fotografije sa mreža i negiraju bilo kakvu komunikaciju sa njim. Ono što ostale osumnjičene za dvostruko ubistvo spaja sa Palevskim jeste politička partija „Desna“, čiji su članovi. Sam Palevski u jednom od videa opisuje rat u Ukrajini, koristeći moskovsku terminologiju, kao specijalnu vojnu operaciju“, kaže Landov za „Novu“.

Ranija hapšenja

Koliko je zasad poznato, Palevski je više puta privođen, a jednom i u Beogradu. On je 2017. godine saslušan jer se njegovo ime dovodi u vezu sa presretnutim razgovorima, odnosno privatnim razgovorima koji su objavljeni na kanalu YouTube pod korisničkim imenom „Nikola Tesla”.

Radilo se o privatnim razgovorima političara i novinara.

Palčo je bio osumnjičen i u jednom od predistražnih radnji „Nikola Tesla“, zbog čega mu je izvršen pretres kuće.

On je 2020. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je htio da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane potjernice iz Hrvatske iz 2015. godine. Navodno, njegova firma je u Hrvatskoj dugovala 2.500 eura.

On je izručen Zagrebu, a cijeli slučaj je predat Opštinskom sudu u Zadru. Palčo je uhapšen i u junu 2020. zbog nepoštovanja mjere samoizolacije. Palevski se tada vratio iz inostranstva, ali ga je policija, umjesto da sjedi u svojoj kući, zatekla u kafiću u centru Skoplja i pritvorila u PS Centar.

Palevski je također uhvaćen sa oružjem bez dozvole u ​​maju ove godine kod tunela Demir Kapija-Javorica. Prema informacijama do kojih su došli makedonski mediji, Palevski je uhvaćen zajedno sa još tri osobe u potrazi za zlatom i pokušao je da se riješi pištolja za koji nije imao dozvolu.

Ostali osumnjičeni za ubistvo Vanje i Žežovskog su njegovi partijski saradnici sa kojima je nerijetko objavljivao fotografije. Priveden je, također, Vanjin otac Aleksandar zbog sumnje da je otmičarima odao lokaciju kćerke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!