Plenković u Saboru priznao: RH izlobirala nametanje izmjena Izbornog zakona BiH

Regija 18. okt 202215:58 20 komentara
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u Hrvatskom saboru podnio godišnji izvještaj o radu svoje Vlade. Govorio je kratko i o uspjehu hrvatske diplomatije kada je status Hrvata u BiH u pitanju i pohvalio napore koje su uložili kako bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona.

“Zalagali se za prava Hrvata u BiH, stalno, kontinuirano. Ne jednom, ne dvaput, ne triput, ne odjednom. Ne da smo se sad sjetili, nego godinama. I uspjeli smo. Nismo do kraja, ali smo uspjeli. Nametnuli smo to kao temu, uvrstili konstitutivne narode u strateški kompas, dignuli temu na Evropskom vijeću. Angažirali evropsku i američku diplomaciju, angažirali najveću razinu Evropskoga vijeća, predsjednika, da se bavi temom BiH. I kad sve to nije uspjelo, jer se nije htjelo, od političkih stranaka u BiH, osigurali smo da se Hrvatima pruži ruka u smislu njihovih prava, a visoki predstavnik je bio jedini koji je mogao pomoći i pomogao. Ništa od toga nije slučajno. Moramo podržati BiH za status kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Evropskog vijeća u prosincu”, kazao je Planeković.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske ranije je na Twitter nalogu napisala da su sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovni, Christianom Schmidtom dogovarali izmjene Izbornog zakona BiH i da je sve napore, kako tvrde, upropastio tamošnji predsjednik Zoran Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare