Prvi visoki zvaničnik iz regije koji je Putina nazvao “ratnim zločincem”

Regija 23. mar 202216:14 > 16:153 komentara
Vladimir Putin (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je izjavio da je Vladimir Putin ratni zločinac, ponadao se da "ruski autokratski režim" neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska znala uzvratiti na ostvarivanje ruskih prijetnji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je u emisiji A sada Vlada Hrvatskog radija da prijetnje ruskog veleposlanika u BiH Igora Karabuhova ne smatra realnim. Grlić Radman je ocijenio da je riječ o obliku zastrašivanja, ali “ne vjeruje da veleposlanik govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi”.

Karabuhov je prije neki dan upozorio da Moskva zadržava pravo reagirati na potencijalno članstvo BiH u NATO savezu i zapitao novinara: “Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a?”

“Hrvatska bi znala uzvratiti”

U malo izglednom scenariju ostvarivanja prijetnji, Hrvatska bi znala uzvratiti sa svojim saveznicima, naglasio je Radman.

“Prijetnja veleposlanika nije prijetnja samo Hrvatskoj, nego i cijelom EU-u i kad bi se realizirala aktivirala bi članak 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na cijeli savez”, kazao je.

“To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbjeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.”

Radman je rekao da je Putin “već počinio ratne zločine, ali se u ratu mora pregovarati”. Putin “neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio – pokoriti Ukrajinu”.

Režim nije isto što i narod

Dva mjeseca nakon službenog posjeta Moskvi, gdje je ministar rekao da “dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom”, Grlić Radman je kazao kako je tada mislio na ruski narod.

“Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se mijenjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vijek”, naglasio je hrvatski šef diplomacije.

Grlić Radman je rekao kako je Europska unija imala dvotračni pristup prema Rusiji, sa sankcijama, ali i otvorenim diplomatskim kanalom s Moskvom, te da je niz europskih ministara posjećivao Rusiju uoči invazije kako bi se zalagali za deeskalaciju sukoba.

Grlić Radman: U Hrvatsku stiglo devet tisuća Ukrajinaca

Šef diplomacije rekao je da je ukrajinski narod pokazao izuzetnu hrabrost i ljubav prema domovini, baš poput Hrvatske prije 30 godina.

“No mi tad nismo imali nikoga, bili smo sami, nismo imali oružje ni međunarodnu zajednicu iza sebe”, rekao je.

Ministar je kazao kako je u Ukrajini još pet hrvatskih državljana, a svi oni koji su htjeli napustiti državu otišli su. U Hrvatsku je pak stiglo više od devet tisuća Ukrajinaca, a taj broj se stalno mijenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar