Rekonstrukcija monstruoznog ubistva Vanje: Ovo je sve što znamo o slučaju koji je potresao Balkan

Regija 05. dec 202308:22
Vanja Gjorcevska

Tinejdžerka Vanja (14), koja je nestala 27. novembra na putu do škole, pronađena je mrtva. Policija je pronašla i tijelo frizera Pančea Žežovskog, koji je također nestao prije nekoliko dana. Za njihovu otmicu i ubistvo osumnjičeno je pet osoba, među kojima je otac ubijene devojke - Aleksandar.

On se sumnjiči da je otmičarima odavao podatke o njenom kretanju, kako bi zajedno iznudili novac od njene majke. Osumnjičeni za likvidaciju Vanje i Žežovskog je biznismen Ljupčo Palevski, koji je nakon zločina pobjegao u Beograd, a potom i u Bugarsku. U moru stravičnih vijesti iz S. Makedonije, postavlja se jedno ključno pitanje – kako je otac pomogao u otmici svoje kćerke zbog novca?

Slučaj koji je čitav Zapadni Balkan pratio bez daha dobio je tragičan epilog jučer, kada su pronađena tijela nestale Vanje i Žižovskog. Gotovo odmah je objavljeno da kreću hapšenja u ovom slučaju, a ubrzo je otkriveno i ko su uhapšeni.

Akcija policije

U pitanju su Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski. Oni su privedeni na saslušanje i odrežen im je pritvor od 48 sati. Ministar policije Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da su oni priznali izvršenje krivičnih djela.

Nit koja njih povezuje je kontroverzni biznismen Ljupčo Palevski, poznat pod nadimkom Palčo.

Otac odavao informacije

Kako je policija saopštila, otac maloljetne Vanje – Aleksandar, sklopio je dogovor sa otmičarima kojima je odavao informacije o navikama i kretanju svoje kćerke. Njegov cilj je bio da iznudi novac od Vanjine majke Zorice, koja je navodno prije izvjesnog vremena prodala stan.

(VIDEO) Otac ubijene djevojčice Vanje šokirao postupkom na sudu: ‘Svega tu ima, on nije bio pozitivan lik u njihovom životu’

Frizer Panče Žižovski u ovu mračnu priču je upleten jer se pretpostavlja da je dugovao novac nekom od otmičara. U pitanju je cifra od 500 evra, zbog koje su ga, kako se sumnja, ubili, a onda iskoristili njegov auto za otmicu Vanje.

Njena očajna majka je danima dijelila njene fotografije i molila za sve informacije o tada nestaloj tinejdžerki. Između ostalog, rekla je da vjeruje da je oteta i da se nada da će je policija pronaći.

Upravo to je, smatra ministar Spasovski, navelo otmičare da ubiju Vanju.

„Ona je oteta iz unutrašnjosti zgrade, vezanih ruku i nogu u vreću za spavanje i ubačena u vozilo marke Citroen. Odvedena je van Skoplja, nakon čega je ubijena, a auto je zapaljen“, objasnio je ministar unutrašnih poslova Spasovski.

Otmičari su sa njenim ocem planirali da podijele novac od otkupa, ali kada su vidjeli da je majka sve što zna rekla policiji i da se obruč oko nih steže, donijeli su odluku da ubiju Vanju i tako zavaraju trag.

Policija je kao direktnog egzekutora Vanje i Žižovskog označila Palevskog, koji je u bjekstvu.

„Glavni organizator i izvršilac koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 časova ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih je ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da dođe, izvršio je ovo krivično djelo. Učiniću sve da ovo čudovište privedemo pravdi čim kroči na naše tlo“, rekao je Spasovski.

Osumnjičeni pobjegao u Beograd

Palevski je nakon dvostrukog ubistva pobjegao u Beograd, a onda i u Bugarsku. Ove navode potvrdio je i njegov advokat Vasko Stojkov. On je za makedonsku „Telmu“ rekao da je odvezao klijenta u Beograd, jer mu je rekao da ima zakazane preglede.

„Zamolio me je da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo, a nije mogao da ugovori notara da mu prevede vozilo. Ja nisam znao ništa ovome. Znam da je trebalo da ide u Beograd, rekao je da je zakazao preglede. Rekao sam mu da ću ga odvesti. Vratio sam se u Skoplje, on je ostao jer je sutradan trebalo da ide na pregled i rekao je, ako je sve u redu, vratiće se. Ako nije u redu, rekao je da će ići u Istanbul. Kada sam se vratio, policija me je prvo pretresla i pitala, a onda sam im rekao“, kaže advokat Stojkov.

Raspisana međunarodna potjernica za osumnjičenim za ubistvo djevojčice Vanje u Skoplju

Stojkov objašnjava da je imao dobru namjeru da mu pomogne i da se poslije toga osjeća iskorišćenim.

Debeo dosije

Ljupčo Palevski, poznat i kao Palčo, koji je osumnjičen za dvostruko ubistvo frizera Žežovskog (74) i tinejdžerke Vanje, ima debeo policijski dosije. U pitanju je čovjek koji ima političku stranku, ranije je po potjernici Hrvatske priveden u Srbiji, a navodno se bavi i građevinarstvom.

Palevski ima desničarsku prorusku stranku u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici Hrvatske. Imao je i svoj podkast.

Ostali osumnjičeni su bili u bliskim odnosima sa Palevskim preko radikalne „Desne stranke“, a na svojim Facebook profilima su dijelili fotografije sa Palevskim.

Oproštaj u Skoplju

Policija je objavila kako će nastaviti da traga za Palevskim, za kim će biti raspisana međunarodna potjernica. U međuvremenu, stanovnici Skoplja opraštaju se od ubijene Vanje.

Veliki broj građana i učenika Osnovne škole „Johan Hajnrih-Pestaloci“ došao je da se upiše u knjigu žalosti koja je otvorena u toj školi povodom smrti 14-godišnje Vanje.

„Nastavnici ne znaju kako da riješe ovaj zadatak, Vanja. Oprosti, ne možemo, ne znamo da se pozdravimo… Neka ti je svetao put u vječnost! Tvoj osmijeh i iskrena duša zauvijek će ostati u našim srcima. Sa neizmernim bolom i ljubavlju, tvoji učitelji i drugovi iz razreda, najdraža Vanja“, piše u poruci nastavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad