Stranac u Splitu nudi majmuna kao atrakciju: Životinja već ugrizla nekoliko ljudi

Regija 11. jun 202412:13 0 komentara
Screenshot

U centru Splita još jednom su se pojavili strani državljani koji turističku sezonu koriste kako bi zaradili pritom se koristeći divljom životinjom kao atrakcijom. Kako je objavio dogradonačelnik Bojan Ivošević, i ovoga puta riječ je o zaštićenoj vrsti odnosno zelenom majmunu.

“Ukoliko ih sretnete, bez odgode zovite policiju jer je jadna uznemirena životinja već ugrizla nekoliko građana koji su zbog navedenog posjetili KBC Split”, objavio je Ivošević. U splitskoj bolnici su iz 24sata.hr provjerili o kakvim je ozljedama riječ.

“U hitni prijem Klinike za infektologiju KBC-a Split jučer su se javile dvije osobe zbog ugriza majmuna no nije bilo potrebe za ozbiljnijom medicinskom intervencijom. Molimo sugrađane da se, ukoliko se nađu u sličnoj situaciji zbog ugriza ove ili bilo koje druge životinje, obrate obiteljskom liječniku i provjere cijepni status te epidemiološkoj službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije”, kažu nam u KBC-u Split.

Kako pišu hrvatski mediji, ovo nije prvi put ove sezone da se gradom pod Marjanom prešetavaju stranci koji zaštićene životinje koriste kao izvor zarade. U svibnju je u Splitu uhićen muškarac, strani državljanin, koji je zatečen s ćukom u ruksaku, a kojega je držao vezanog konopom nudeći ga kao “igračku” s kojom se uz određenu naknadu, mogu fotografirati. Ćuk mu je oduzet.

U isto vrijeme, otkriva dogradonačelnik Ivošević, u gradu je bio i muškarac koji je za fotografiranje nudio pitona. No, prije nego su policijski službenici došli do njega i apartmana u kojem je odsjeo, on je već netragom nestao.

Prema Članku 153. Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je namjerno hvatanje, ubijanje i uznemiravanje strogo zaštićenih vrsta, kao i njihovo držanje.

Kazne fizičkim osobama za povredu odredbi Zakona o zaštiti prirode koje se odnose na strogo zaštićene vrste su od su u rasponu od 7000 do 30.000 kuna ovisno o težini prekršaja, odnosno od oko 900 do 4000 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!