U borbi Davida i Golijata “pobijedio” – Vučić

Regija 24. maj 202421:02 0 komentara

Dan poslije usvajanja Rezolucije o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid, osuđuje njegovo negiranje i veličanje ratnih zločinaca, srbijanske vlasti rezultate glasanja vide kao veliku pobjedu predsjednika, iako je to kažu bila borba Davida i Golijata. Ima li Srbija razloga za slavlje i kako će se sada odnositi prema zemljama koje su podržale Rezoluciju?

Ogrnut srbijanskom zastavom, Vučić je proglasio pobjedu u Ujedinjenim nacijama.

Po uzoru na njega, uz poruku „Uvijek slobodni, nikad poraženi“ prenos iz Njujorka pratili članovi Vlade.

Kao posle sportskih pobjeda u kolonama automobila, sa srpskim trobojkama trubilo se i kroz Beograd i Novog Sad.

“Slavimo otpor, slavimo to što smo potvrdili slobodarski karakter našeg naroda, slavimo činjenicu da je svega 43 posto članica UN-a glasalo za ovu sramotnu rezoluciju”, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski, srbijanska ministrica za brigu o porodici.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je za N1 Zagreb:

“Nažalost cilj ove Rezolucije nije bio komemoracija ratnih zločina, naročito ne nad svim ljudima koji su stradali… Ova rezolucija unosi nove podjele u naš region, vraća nas u prošlost”

Predsjednica Skupštine Ana Brnabić istakla je da su protiv Rezolucije glasali Mali, Eritreja, Demokratska Repubika Kongo…

Zahvaljivala se pojedinačno afričkim zemljama koje Rezoluciju nisu podržale.

Međutim za N1 nije željela da odgovori.

Mimo onog zvaničnog djela, gdje je tekst pripremljen, brani obezbjeđenje Anu Brnabić od novinara N1 i možda neprijatnog pitanja šta se slavi ili zašto je ovo Pirova pobjeda Zapada.

Nema takvih pitanja na javnom servisu, tamo je predsjednica parlamenta otvorila dušu, osvrnula se i na zemlje koje su glasale za rezoluciju.

„Meni lično će biti izuzetno teško da dalje radim sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori ove rezolucije“, rekla je Brnabić.

Rezoluciju koju tumače onako kako im odgovara u dnevno političke svrhe, predsjednici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.

„Ovu posljednju epizodu koja je snimana u Beogradu, Banjaluci i Njujorku, iza nje stoji kao producent Aleksandar Vučić, uz asistenciju Milorada Dodika… Svega ovoga ne bi bilo da su Vučić, alii oni prije njega, prihvatili da se u Srebrenici dogodio genocid“, rekao je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Vraća se tako retorikom Beograd ponovo u prošlost, ali i koristi u preidzbornoj kampanji da skrene pažnju sa nekih bitnih tema.

„Način na koji se reagovalo sa naše strane sa vrha to je nažalost građenje opet tih mostova koji je trebalo davno da se
sruše vraćanje u devedesete na razne načine“, rekao je Duško Landić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Na devedesete podsjeća i retorika Dragana Markovića Palme koji Njemačku, jednog od predlagača rezolucije, naziva „genetski genocidnom zemljom“.

Do jučer prijatelje Mađarsku, Grčku ili Kipar opisuje kao nesamostalne, zemlje koje „podrže rezoluciju poslije nečijeg telefonskog poziva pa onda crvene“. Kao što Srbija crveni zbog poruka ovog poslanika, inače člana vladajuće većine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!