Vučić o rezoluciji o genocidu u Srebrenici: “Kandidovat ćemo se za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti”

Regija 14. apr 202413:42 1 komentar
AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se u slučaju da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Srbija istog dana kandidovati za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN.

Vučić je ocijenio da će, u slučaju da podnese kandidaturu, Srbija “ubjedljivo pobijediti dvije NATO zemlje iz Istočne Evrope” koje su najavile kandidature za nestalne članice Vijeća sigurnosti UN.

“Kad izglasaju rezoluciju i ako je izglasaju jer ćemo se boriti do posljednjeg trenutka, istog dana ćemo se kandidovati za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN za 2025. i 2026. godinu”, rekao je predsjednik Srbije novinarima u kasarni “Vasa Čarapić”.

Vučić je najavio da će doskorašnji predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, u svojstvu specijalnog izaslanika, sutra uručiti Vučićevo pismo predsjedniku Generalne skupštine UN.

“Zahvalan sam Vuku Jeremiću što je pokazao želju da pomogne. Imaćemo na još nekoliko adresa specijalne izaslanike”, kazao je Vučić i dodao da je juče dobio zvaničnu potvrdu SAD da će ta zemlja “jako lobirati”.

Ponovio je da će se Srbija držati međunarodnih javno-pravnih normi.

“Borićemo se do kraja, male su šanse da pobijedimo ali iznenadiće se rezultatom, koliki je stepen otpora slobodarskih naroda u svijetu, koliko je zastava Srbije popularna kod slobodoljubivih naroda i kako ljudi više neće da kao noj zabadaju glavu u pijesak”, rekao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare