Vuk Jeremić: “Non-paper” probni balon, prvenstveno za SPC

Regija 27. apr 202122:27
Vuk Jeremić
Izvor: Vuk Jeremić (N1)

Vuk Jeremić, predsjednik Narodne stranke izjavio je danas da je "non-paper" po kojem bi Srbija trebalo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu "vrsta probnog balona, prvenstveno za Srpsku pravoslavnu crkvu". I da ima određenu težinu, ali da po njegovom mišljenju, ne predstavlja nikakvo ohrabrenje za SPC.

Vuk Jeremić je ocijenio kako u tom papiru nema novih momenata…

“Osim posebnog statusa SPC-a, koja je najveća brana potpisivanju sporazuma. Koji bi imao pravno dejstvo priznanja međunarodno pravnog suvereniteta Kosova. I zato je, za razliku od prethodnih papira, dosta prostora posvećeno budućem statusu crkve”. Rekao je ovo Jeremić za Newsmax Adria.

Vuk Jeremić: Cilj je članstvo Prištine u UN-u

Istakao je kako je u posljednjem “non-paperu”, čiji bi najbolji prijevod bio prijedlog, kao i u ostalim prethodnim papirima, najvažnije članstvo Prištine u UN-u.

“Kada otvorite put za članstvo Kosova u UN… Tada ste izgubili svaku kontrolu. Šta će se u budućnosti događati na tom prostoru. Nema međunarodno pravnog uzusa koji sprječava da dvije suverene zemlje donesu odluku o ujedinjenju. Što bi mogle da urade Albanija i Kosovo. Ako dobije članstvo u UN-u”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da 2006. godine, kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, nikome nije palo na pamet da bi 15 godina kasnije SPC mogla da “dođe u egzistencijalni problem”.

“To bi sutra moglo da se dogodi u nekakvoj velikoj Albaniji. Ali tamo ne bi mogle da se organizuju litije. Za odbranu SPC-a”, rekao je Jeremić.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije naveo je da je danas razgovarao sa “svojim važnim kontaktima u Evropi“. I da se sa njima složio da je riječ o “papiru koji nije skuhan u tamo nekoj PR agenciji”. Nego da su u tome određenog udJela po svoj prilici imale i “ključne prijestonice EU”.

Ko je pametna žena?

Upitan da li može da nasluti ko bi mogla da bude “pametna žena”? Koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo kao autoricu teksta… Jeremić je odgovorio da bi mogao da nasluti. Ali da ne bi spekulisao. Dodao je da nije riječ o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Ona “ne bi odvojila toliko vremena da napiše detaljni papir tog tipa”.

Jeremić je istakao da bi u normalnim okolnostima srbijanska diplomatija morala da bude glavno oruđe u opštenju sa međunarodnim akterima po tom pitanju. Ali da ona danas igra sekundarnu ulogu. Jer svu važnu međunarodnu komunikaciju vodi Vučić lično.

“Ministarstvo spoljnih poslova se bavi efemernim stvarima. I to na ne naročito pohvalan način. Mislim, inače, da je sadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković jedan od boljih članova vlade. Nije kupio diplomu. Izražava se uređeno. Može da artikuliše povezane rečenice. Nije psihijatrijski slučaj. Što nije mala komparativna prednost u odnosu na ostale članove vlade”, rekao je Jeremić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar