“Zašto zastavama koje su simbol slavlja kitite gradove uoči glasanja o rezoluciji”

Regija 22. maj 202420:42 2 komentara

Sve snage su uprte u Njujork i dokazivanje da nismo genocidan narod. Iako nas tim imenom dokument ne zove... Ali za svaki slučaj - to je poruka koju je država istakla na svakom ćošku, a uoči glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici, navodi Nenad Nešić, reporter N1 Srbija.

Zar mi do danas nismo znali da nismo bili, zar ne znamo danas da nismo, i zar nećemo znati sutra da nećemo nikada biti genocidan narod?

Ali država ipak piše po bilbordima, Kuli Beograd, udruženo srbijanski predsjednik, premijer i predsjednica parlamenta na društvenim mrežama, dok u preambuli rezolucije o Srebrenici jasno piše nešto drugo.

„Krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida je individualizovana i ne može se pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cijelini“, navodi se.

I Vlada Republike Srpske uključuje se u ovu kampanju i poziva institucije i građane da 23. maja istaknu zastave kako bi iskazali svoje protivljenje dokumentu koji će se razmatrati u UN-u.

„Zašto ćete vi da kitite gradove zastavama, svojim nacionalnim simbolom, u trenutku kada se donosi dokument koji kaže da su neki vaši sugrađani vršili strašne zločine, neki vaši sugrađani, pa zastave su simboli slave, slavlja… Hoće li biti na pola koplja? Neće“, kaže predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji Radomir Diklić.

Predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji zaključuje da ove svojevrsne reklame služe isključivo za domaću upotrebu i predizborne svrhe.

I opoziciji jasno zašto vlast nameće tezu kolektivne krivice.

„Prateći ovo što se dešava i šta nam serviraju iz vlasti vjerujem da možemo biti zaraženi kolektivnim ludilom. Jasna je podvala kojom se vlast služi u datom trenutku imajući u vidu da niti ta rezolucija niti bilo koja presuda relevatnih međunarodnih sudova ne govori o kolektivnoj krivici“, kaže predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Međutim, oni koji vode Srbiju ne vide to tako – srbijanski premijer sa nacionalne frekvencije prvo objasnio da će uspjeh biti i ako se rezolucija usvoji uz veliki broj onih koji su protiv ili su uzdržani, pa onda uputio poruku predlagaču.

„Neka se niko ne ljuti iz Njemačke koja je naš najveći ekonomski partner, najveće investicije dolaze iz Njemačke, nama veoma… Najsnažnija država EU nesporno, ali znate šta nemoguće je bilo kome u Srbiji objasniti da Njemačka može da bude sponzor, promoter, predlagač te rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici, jer je ta država počinila najstravičnije zločine na ovoj teritoriji u dva svjetska rata“, rekao je premijer Miloš Vučević.

Specijalna emisija, kao i prijenos zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici, pratite u četvrtak uživo od 15 sati u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare