Dan kada je rođen doajen sevdaha Safet Isović: “Čuvati mu ime kao svetinju”

Showbiz 08. jan 202321:07 1 komentar
N1

Na današnji dan, prema podacima portala Historija.ba, rođen je velikan bosanskohercegovačke sevdalinke 1936. godine u Bileći. Zbog Drugog svjetskog rata sa porodicom je izbjegao u Banjaluku a 1955. godine započeo je fakultetsko obrazovanje na Pravnom fakultetu u Sarajevu gdje je godinu poslije otplovio i u muzičke vode. O njegovoj veličini za N1 govorila je i diva bh. sevdaha Hanka Paldum.

Njegov karakteristični glas, interpretacija od 1956. godine kada je prošao na audiciji Radio Sarajeva do smrti oduševljavala je ljubitelje sevdalinki. Njegove dvije prve objavljene pjesme su: „Kasno prođoh kraj Morića hana“ i „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“.

Pri solistički koncert Isović je održao u beogradskom „Domu sindikata“, 1963. godine,

Isović je sarađivao sa Zaimom Imamovićem, Nadom Mamulom, Mehom Puzićem, Bebom Selimović i drugima.

Kruna Isovićeve karijere bio je koncert u sarajevskoj Zetri 2003. godine.

Njegove najpoznatije pjesme su: ; „Da sam sjajna mjesečina“; „Zelen lišće goru kiti“ (duet sa Milom Petrovićem); „Jablani se povijaju“; „Kad sretneš Hanku“; „Bosna moja“; „Zelen orah od roda se savija“; „Šta se ovo Bosnom čuje“; „Oj Safete, Sajo Sarajlijo“ (duet sa Nadom Mamulom); „Oči moje kletvom bih vas kleo“; „Sjetuje me majka“; „Pjevaj Bosno pa me razveseli“ i mnoge druge.

O njegovoj veličini za N1 govorila je i naša najpoznatija interpretatorka sevdaha Hanka Paldum koja se prisjetila lijepih trenutaka provedenih sa Isovićem.

Youtube

“Mi imamo zaista dosta velikana koje je ova naša zemlja iznjedrila. Iznjedrila je mnoge književnike, akademike, akademske slikare, sportiste, reditelje, glumce, pjevače, umjetnike. Međutim, kada je riječ o pjevačima mi zaista se možemo osjećati bogatim kada je o njima riječ pogotovo oni koji su ostavili veliki i dubok trag kada je u pitanju sevdalinka. Između ostalih tu je i naš velikan Safet Isović. Dobro reče u jednoj pjesmi Armin Šaković: “Kad se spomene ova zemlja mala, iza malo se može reći mašala”. Zaista se ova zemlja ostvarila mnogim znamenjem i zlatom”, kazala je Paldum.

Također, Paldum je i emotivno govorila o Isoviću i zbog čega ju je pohvalio.

“Safet je nekako svojom pjesmom znao uspostaviti most kako najbrže doći do ljudskih srca. On je zaista svojih prodornim glasom i umilnim u isto vrijeme i načinom interpretacije nekako osvajao srca širom bivše Jugoslavije i šire. Bio je veoma strog i vrlo odgovoran. Znao je pohvaliti a bogami znao je i kritikovati. Ja se sjećam meni je uputio jedan kompliment koji je za mene bio golem. Rekao mi je: Slušaj Hanko, pjesmu Kad sam mlada da sam voda hladna niko nikada niti će iznjedriti kao ti. To za mene nije samo bio kompliment već njegov osjećaj da misli o mladim pjevačima, da ih sluša i da na taj načim uputi pohvalu ili kritiku nebitno. Njegova kritika je uvijek dobrodošla onima koji su željeli da uče i rade”, navela je Paldum.

Paldum je otklrila i koja Isovićeva želja se nije ostvarila.

“On je zapravo odlučio da odabere 10 pjesama starih izvornih koje je samo znao Ismet Alajbegović Šerbo u potpunosti. Međutim, on je nažalost brzo otišao i to nije ostvareno”, kazala je Paldum.

Na kraju razgovora za N1 Paldum je kazala da je sretna jer je od njega učila i sarađivala s njim te je Isovića ovako ilustrativno opisala.

“Ostavio je neizmjerno blago, svoje pjesme kao putokaz mladim naraštajima. Bogami nas i ovu državu je zadužio da čuva njegovo ime kao nacionalnu svetinju, kao stećak, kao što Sarajevo njeguje i čuva sve one naše znamenitosti i onda spomenete sevdalinku i odmah vam Isović padne na pamet”, ponosno je kazala Paldum za N1.

Iza Isovića je ostao sin Benjamin. Preminuo je početkom septembra 2007. godine te je ukopan na mezarju u okviru Alipašine džamije u Sarajevu.

Jedan od parkova u Sarajevu od 2020. godine ime po Isoviću.

Parkovi u Centru nazvani po Kemalu Montenu i Safetu Isoviću

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad