Dan kada je ubijen legendarni John Lennon

Showbiz 08. dec 202217:41
Izvor: YouTube/screenshot

Prije 42 godine svijet je šokirala vijest o smrti Johna Lennona, muzičara, umjetnika, simbola mirovnog aktivizma i hipi pokreta. Muzičar koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća osnovao grupu The Beatles, ubijen je 8. decembra 1980. godine ispred svog stana u New Yorku.

Smrt Johna Lennona ostaje najstrašniji trenutak u dugoj historiji rock muzike. Svijet je tokom godina ostao uskraćen za mnogo sjajnih muzičara, ali rijetkost je da zvijezda bude ubijena. Još je rjeđe da je ubijeni muzičar neko ko je imao toliko utjecaja na društvo, muziku, umjetnost i kulturu poput Johna Lennona – čovjeka koji je promijenio tok muzičke historije.

Lennon, kao i ostatak Beatlesa, nije bio samo muzička zvijezda. Eksperimentirao je s muzikom, modom, drogama i religijom na način koji je imao dalekosežne učinke. Kada je brutalno ubijen, u dobi od samo 40 godina, na stepenicama ispred njegovog stana u New Yorku, cijela je generacija bila zaprepaštena. Šta se dogodilo i ko bi počinio tako užasan čin?

Veliki povratak Johna Lennona 1980.

Ono što je bilo posebno tragično u vezi Lennonove smrti je to što je zvijezda tek krenula s povratkom u muzički biznis nakon pet godina pauze. Godine 1975. njegov ugovor s EMI-jem završio je kompilacijom “Greatest Hits, Shaved Fish”. Lennon nije imao nikakve obveze ni prema jednoj diskografskoj kući. Bio je slobodan.

Na neko se vrijeme udaljio od estrade. Brinuo se o svom novorođenom sinu Seanu koji je rođen u oktobru 1975. godine. Također, u julu 1976. konačno je dobio zelenu kartu koja mu je omogućila da ostane u Sjedinjenim Državama kao stalni stanovnik. Sada kada je mogao dolaziti i odlaziti kada je htio, napustio je SAD i otputovao u Tokio kako bi posjetio rodbinu svoje supruge Yoko Ono.

AFP

Prvi singl s albuma bio je “(Just Like) Starting Over”, koji je imao vibru iz 1950-ih i refleksivan stih. Lennon se vratio! Singl je bio dobro prihvaćen. I dok su popratni album neki kritičari smatrali sredovječnim samozadovoljavanjem, fanovi Beatlesa bili su sretni što su Lennona ponovo vidjeli na top ljestvicama, takmičeći se sa svojim starim sparing partnerom Paulom McCartneyem.

Mediji su bili znatiželjni šta je Lennon radio tokom pauze, a bivši član Beatlesa rado je davao brojne intervjue. U dugom intervjuu koji je dao za “Playboy”, Lennon je opširno govorio o pjesmama svog starog benda.

Ako su Beatlesi ili šezdesete imali poruku, poruka je bila naučiti plivati”, rekao je Davidu Sheffu iz Playboya. “I kad jednom naučite plivati, plivajte. Nositi san o Beatlesima ili šezdesetima cijeli život je kao nositi Drugi svjetski rat i Glenna Millera. To ne znači da ne možete uživati ​​u Glennu Milleru ili Beatlesima, ali živjeti u tom snu je zona sumraka. To nije život sada. To je iluzija”, dodao je Lennon.

8. decembar 1980. godine – kraj jedne ere

Zanimanje medija za Lennona bilo je još uvijek veliko kako se bližio Božić, a John Lennon i Yoko Ono su sudjelovali u fotografiranju s Annie Liebovitz za časopis “Rolling Stone” u njihovom stanu u zgradi Dakota, tačno nasuprot Central Parka u New Yorku.

Lennon i Ono potom su dali intervju DJ-u iz San Francisca, Daveu Sholinu. Lennon je u tom intervjuu rekao da želi svirati svoju novu muziku uživo, budući da nikada nije bio na pravoj turneji kao solo izvođač.

“Tako sam gladan snimanja ploča zbog načina na koji se osjećam”, rekao je Sholinu i njegovim suradnicima. “Želim snimiti još nekoliko ploča prije turneje. Stoga bih volio snimiti barem još jedan album prije nego što donesem tu odluku.”

Nakon što je intervju završio, Lennon i Ono napustili su Dakotu oko 17 sati krenuvši prema Hit Factoryju, studiju koji se nalazi na drugoj strani grada. Yoko je snimila pjesmu pod nazivom “Walking On Thin Ice”, koja je odala priznanje bendovima “Novog talasa” poput “The B52s” koji su se mogli čuti u modernijim noćnim klubovima New Yorka.

Dok je par izlazio iz Dakote, prolazili su kroz uobičajenu gužvu fanova koji su se počeli okupljati oko zgrade u Upper West Sideu u gradu, otkako je Lennon ponovo postao javna osoba. Jedan od fanova ponudio je primjerak novog albuma “Double Fantasy”, a Lennon se uredno potpisao na omotu.

Taj fan bio je Mark David Chapman.

Ubistvo Johna Lennona

Mark Chapman rođen je u Teksasu, ali je 1980. živio na Havajima sa suprugom Glorijom. 25-godišnjak je bio fan Beatlesa kao tinejdžer, ali ga je kao kršćanina naljutila tvrdnja Johna Lennona iz 1966. da je bend iz Liverpoola “popularniji od Isusa”.

Njegov animozitet prema muzičaru pojačao se kada se John ponovo počeo pojavljivati ​​u medijima 1980. Chapman nije mogao shvatiti da čovjek koji je propovijedao “All You Need Is Love” sada živi kao milioner u New Yorku.

U oktobru 1980. otputovao je u grad s namjerom da ubije Lennona, no uskoro se predomislio i vratio kući. Kad je Chapman 6. decembra ponovo otputovao u New York s revolverom kalibra 38, ništa ga nije spriječilo da izvrši svoju strašnu misiju.

Veći dio ponedjeljka, 8. decembra, proveo je sa skupinom fanova Beatlesa koji su se motali ispred zgrade u Dakoti, čekajući da na trenutak ugledaju svog idola. Propustio je Lennonov dolazak u stan rano ujutro, ali je kasnije imao priliku vidjeti Johnovog sina Seana koji se pojavio s dadiljom.

Kad se Lennon potpisivao na Chapmanov album dok je izlazio iz zgrade te večeri, ubica je bio obuzet uzbuđenjem zbog susreta s popularnim muzičarom. Ali kasnije tokom večeri njegovo se raspoloženje promijenilo.

Malo prije 23h, John Lennon i Yoko Ono vratili su se u Dakotu u svojoj limuzini nakon uspješne sesije miksanja “Walking On Thin Ice”. John je smatrao da je ta ploča Yokoina najbolja šansa da se probije na muzičku scenu. Kasno u blagu decembarsku noć, mladić s revolverom pucao je četiri puta u leđa Johna Lennona. Dok je Lennon teturao na ulazu u Dakotu, vratar Jose Perdomo čuo je metež i dotrčao u pomoć. Njujorški policajci brzo su stigli na mjesto zločina. Jedan od njih, policajac James Moran, pokušao je dobiti odgovor od palog čovjeka, pitajući: “Jeste li vi John Lennon?”. Lennon je navodno odgovorio: “Da.”

Chapman je u međuvremenu skinuo kaput i stao ispod svjetiljke, gdje ga je pronašao vratar Jose Perdomo. Kada je tjeskobni i zbunjeni Jose upitao mladića “Znate li šta ste upravo učinili?”, Chapman je mirno odgovorio: “Da. Upravo sam upucao Johna Lennona.”

John Lennon više nije disao kad je deset minuta kasnije stigao u bolnicu Roosevelt, a nije imao ni puls. “Nije imao ni najmanje izglede da preživi unatoč nekoliko transfuzija krvi”, rekli su tada ljekari novinarima. U izvještaju mrtvozornika stoji da je Lennon izgubio više od 80 posto krvi.

Veliki dio Amerike otkrio je da je jedan od Beatlesa ubijen kada je ta vijest objavljena tokom “Monday Night Footballa”, koji je bio na TV-u te večeri. Vijest je odjeknula preko noći i u Lennonovoj rodnoj Velikoj Britaniji. Johnov drugi sin, Julian, njegova teta Mimi i njegove bivši kolege iz benda, svi su obaviješteni u ranim jutarnjim satima u utorak 9. decembra 1980.

George Harrison je tada rekao: “Nakon svega što smo prošli zajedno, imao sam i još uvijek imam veliku ljubav i poštovanje prema njemu. Šokiran sam i zapanjen.” Ringo Starr i njegova supruga Barbara Bach požurili su u Dakotu kako bi bili s Yoko.

Paula McCartneya novinari su sačekali na vratima dok je izlazio iz studija za snimanje. Kad su ga upitali za komentar o Lennonovoj smrti, McCartney nije mogao artikulirati svoju tugu, pa je rekao: “Drag, zar ne?”. Odmah je zažalio zbog izjave, ali je uspio odati počast svom palom suborcu na pravi način u pjesmi “Here Today”.

Yoko Ono je bila shrvana kada je saznala vijest, a narednog dana je saopćila da neće biti sahrane te da će njegovo tijelo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gdje se danas nalazi i spomenik muzičkoj legendi “Strawberry Fiedels”.

U Britaniji je Lennonova muzika bila posvuda. Božić te godine bio je prožet tugom. “(Just Like) Starting Over” zauzeo je prvo mjesto na ljestvici, a brzo ga je slijedio klasik “Imagine” iz 1971. godine, koji je ostao na vrhu četiri sedmice. Zatim je Imagine s prvog mjesta srušila “Woman”, pjesma s “Double Fantasyja”. Ostatak pjesama koje je John snimio prije svoje smrti na kraju je objavljen kao album “Milk And Honey” 1984.

Chapman se kasnije izjasnio krivim za ubistvo drugog stepena. Osuđen je na kaznu zatvora od dvadeset godina do doživotnog zatvora.

Harizmatični vođa Beatlesa, pjesnik i muzičar John Lennon, ostat će upamćen kao jedan od najvrijednijih izdanaka rock kulture dvadesetog stoljeća. I 42 godine poslije pamti se njegova poruka mira i želja za nekim boljim svijetom. Zamislite…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar