Dragi Bravo… Sjećate li se legendarne rubrike i časopisa “naše mladosti”?

Showbiz 28. maj 202409:55 0 komentara
Časopis Bravo

Trend "postavi mi pitanje" postoji na društvenim mrežama koje su razvile različite oblike prezentacija Q&A objava. Najčešće, poznate osobe i influenseri svoje pratioce pozovu da im postave pitanje na koje će dobiti odgovor. Ipak ne tako davno, hiljade pitanja i pisama putovalo je do adresa redakcija teen magazina u regionu. Najpoznatiji je svakako bio Bravo, a poprilično popularan kod mladeži bio je i časopis Teen.

Bravo je njemački magazin koji je imao izuzetnu popularnost, postavljao trendove i čitao se u jednom dahu. Zapravo, bio je to časopis koji nije imao neku posebnu kvalitetu osim što je odlično prilagođavao sadržaje koje su teenageri “jedva čekali” pročitati.

Jedna od najpopularnijih rubrika svakako je bila Dragi Bravo, a najčešće su se u njoj čitala prilično banalna pitanja mladih o ljubavi i ljubavnim odnosima.

Prisjetimo se kako su ta pitanja često znala izgledati, ispod su neki od primjera:

Pitanje: Odnedavno sam u vezi sa svojim dečkom i super se slažemo. Nedavno smo se i prvi put poljubili i sve je bilo baš onako kako treba. On sada pošto poto želi da jedno drugom napravimo šljivu na vratu kao znak da pripadamo jedno drugom. Ja bih htjela da mu ispunim želju ali ne znam kako se to radi. Osim toga, moja sestra je ubijeđena da šljiva može da bude opasna. Da li je zaista tako?

BRAVO: Glupost! Nema razloga da se plašiš…
Ćaos, Tina! “Šljiva” je u stvari modrica koja se pravi usnama. Ako baš hoćeš uputstvo kako se pravi, evo: Otvori malo usta I prisloni usne i zube na njegovu kožu na vratu, a zatim počni da sisaš. Zubima samo malo pritisni njegovu kožu, ali nemoj da ujedaš! Na kraju krajeva, nisi postala vampirica… Sisanjem se pod kožom stvara mali, bezopasan krvni ugrušak. “Šljiva” se najlakše pravi na mjestima na kojima je koža posebno tanka, a vrat je upravo takvo mjesto. Pravljenje šljive može biti uzbudljivo, ali samo ukoliko ste pažljivi. Šljiva važi za znak veoma strasnog poljupca. Mnogi taj znak smatraju simbolom velike ljubavi i naklonosti. Međutim ima onih kojima je jedino bitno da se pred društvom pohvale koliko je strasna njihova djevojka ili momak.

Možda ste i vi dok ste išli u osnovnu i srednju školu poslali sličan upit, no, većina pisama nikada nije ni pročitana, a za ovako “urnebesna” najvjerovatnije se brinula ekipa iz redakcije časopisa koja ih je izmišljala.

Dragi Bravo

Sličan koncept kopirala su i lokalna izdanja časopisa sa mlade.

Bravo magazin i dalje postoji. U Njemačkoj i nekim zemljama EU pojavljuje se mjesečno izdanje, naravno, sa mnogo manjim tiražem nego je to bilo nekada. Bravo je napravio i online izdanja ali taj tranzicijski put kao i većina magazina nije prošao najbolje pa je pao u zaborav.

Posteri koje smo svi sakupljali

Pored zanimljivih rubrika mladi su “jedva čekali” da dočekaju novi broj i postere poznatih pjevača, bendova i sportista. Najpopularniji su bili posteri u prirodnoj veličini koji su ukrašavali sobe gotovo svih teenagera.

Bravo je svoju popularnost stekao otvorenim pristupom prema seksualnoj edukaciji mladih, ali se zbog toga našao i na meti optužbi za njihovo iskorištavanje.

Časopis je bio međunarodno kontroverzan zbog svoje rubrike To sam ja dr. Sommer-a! , koji je često sadržavao seksualne intervjue i gole fotografije tinejdžerskih modela starosti između 14 i 20 godina, što je kasnije promijenjeno u 16 do 20 godina početkom 2000-ih. Iako je to bilo legalno u Njemačkoj, izazvalo je probleme s međunarodnim zakonima o dječjoj pornografiji. Časopis je često zaobilazio zakone tako što su modeli sami držali dugme zatvarača fotoaparata, pokazujući na taj način izričit pristanak. 

Od ranih 2010-ih pa nadalje, časopis je preimenovao rubriku u Dr. Sommer's Bodycheck i uključuje ​​one koji imaju između 18 i 25 godina.

Bravo magazin mogao se kupiti i na trafikama u reginu ali je njegova distribucija prekinuta. Posljednje izdanje na ovim prostorima je štampano u Srbiji 2017. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO: Pogledajte vremensku prognozu za ljeto koje dolazi:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!