Fenomen sarajevske rock scene 80-ih: Hoće li se ikad ponoviti nešto slično?

N1

Drugu polovinu prošlog vijeka obilježio je rock and roll, sa svim svojim varijacijama. U tome čija je rock scena bolja, jača, inovativnija – utrkivali su se Britanci i Amerikanci. Amerikanci su imali Elvisa Presleya, Chuck Berrya, kasnije Jimia Hendrixa, Guns N' Roses; Britanci Beatlese, The Queen, Rolling Stonese, Pink Floyd i mnoge druge.

Trećom najboljom rock scenom na svijetu, smatrala se jugoslovenska. Posebno osamdesete i posebno u Sarajevu – smatraju se zlatnim godinama Ex Yu rocka.

Krajem 2022. Sarajevo je dobilo prvi muzejski prostor posvećen slavnim rock’n’roll vremenima. U periodu od 1980. do 1992. u Sarajevu je postojalo i stvaralo više od 150 bendova. Mnogi od njih postali su legende, a njihovom radu posvećen je prvi Ex Yu Rock centar, čiji je pokretač Amerikanac, Will Richard. Već 12 godina živi u Sarajevu, radeći za međunarodne organizacije, a pogled na ove prostore promijenio mu se kada je prvi put čuo lokalnu muziku.

“Prvi bend čiju sam muziku upoznao bila je Azra. Kada sam bio u Foči, prijatelj mi je dao dupli CD Azrinih najvećih hitova. U tom trenutku nisam znao ništa o bilo kojem bendu iz Jugoslavije. Nikad nisam čuo Indexe, Bijelo dugme, Crvenu jabuku… Azra mi je bila uvod u sve. Sjećam se da sam u trenutku kad sam pokušavao naučiti jezik, uzeo nekoliko tekstova Džonija Štulića. I brzo sam odustao, zbog toga što su njegovi tekstovi veoma komplikovani. Ali sam bio zaista navučen na njihovu muziku. I od tada sam nastavio istraživati druge bendove iz Jugoslavije. Naravno, EKV, Pušenje, Crvena Jabuka, Goran Bare i Majke iz Vinkovaca… I tada mi je postalo kristalno jasno da je muzika ovdje nešto posebno. Rock and roll svjetske klase!” – prisjeća se Will Richard.

Will je odrastao u prodavnici proča koju vodi njegov otac. Slušao je bendove iz cijelog svijeta, ali je tek po dolasku u Sarajevu čuo Ex Yu Rock and Roll. Posebno je zavolio sarajevske bendove.

“Kada govorimo o sarajevskim bendovima, vjerovatno bih odabrao Zabranjeno Pušenje. Izdvojio bih njihove dvije pjesme: Stanje šoka – po kojoj smo dali ime prvoj izložbi i Kino prvi maj, sa prvog albuma Das ist Walter. I ono što zaista volim kod Zabranjenog pušenja jeste slojevitost njihove muzike. Na početku, čujete Zenicu blues i pomislite da je to bend koji ide i okolo prosipa šale, a onda shvatite da su ti momci nevjerovatno ozbiljni i da imaju šta za reći. Naravno, bavili su se i počitičkim temama i to je interesantno.” – objašnjava Will.

N1

Oko grupe Zabranjeno pušenje, nastao je cijeli umjetnički pokret poznat kao Novi Primitivizam. Uz muziku, kreirali su i nezaboravne skečeve Top Liste Nadrealista. Svojevrsnim guruom te hiperkreativne grupe mladih ljudi smatra se Elvis J Kurtović.

“Sjećam se, bio je koncert Indexa, gdje smo se nas petorica prvi put obukli kao New Primitives. To je show bio. A ovi ostali, oni su u vojsci bili. Zenit ima pismo iz vojske u kojem mi njemu opisujemo to. Ali uglavnom, to su te dosadne priče.” – u svom humorističnom stilu, Elvis se prisjeća vremena kad je nastajao pokret Novog primitivizma.

Elvis, Zenit, Sejo, Nele i ekipa imali su možda i najveću publiku u Jugoslaviji tog perioda, kada se objedine fanovi njihove muzike i TV emisija. O ovom pokretu objavljeno je mnogo stranih dokumentarnih filmova, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

N1

Iz današnje perspektive, zanimljiv je odnos sarajevskih bendova osamdesetih i tadašnje državne vlasti. Država ih je podržavala a oni su istrovremeno pjevali o raznim lošim stvarima u državi. Pronašli su kutak slobode u inače čvrstom komunističkom sistemu.

Oni koji su učestvovali u stvaranju slavne priče o sarajevskom rock and rollu osamdesetih, nadaju se da prvi Ex Yu rock muzej neće značiti i zvanični kraj ovog muzičkog pravca na ovim prostorima. Naprotiv, vjeruju da će njihova zaostavština biti motiv i putokaz za nove klince koji će otpjevati nove rock and roll hitove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad