Kornelijevi hitovi za sva vremena: Pisao je za Čolu, Brenu, Oliveru…

Showbiz 13. sep 202212:03 0 komentara
Medija centar Beograd

Srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu od posljedica koronavirusa. Kornelije Kovač bio je kompozitor, pijanista, aranžer.

Prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kornelije je komponovao već sa četrnaest godina.

Karijeru je započeo 1961. godine, završio je Muzičku akademiju u Sarajevu i bio je dio mnogih orkestara. Godine 1966. postao je član čuvene grupe “Indeksi”.

“Korni grupu” osnovao je 1968. godine u Beogradu.

Kornelije je sarađivao sa mnogim velikim muzičarima, a neki od njih su: Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena.

Njegov opus stvaralaštva je veliki, radio je najveće hitove koji su obilježili prošli vijek.

Neke od najvećih hitova Zdravka Čolića radio je upravo Kornelije, a to su: “April u Beogradu”, “Živiš u oblacima”, “Zvao sam je Emili”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Jedina”, “Mađarica”, “Ona spava”, “Pjevam danju, pjevam noću”, “Stanica podlugovi”, “Ti možeš sve”, “Ti si bila, uvijek bila”, “Ti si mi u krvi”.

Za jugoslovnsku grupu “Generacija 5” radio je numere po kojima ćemo svi pamte ovaj bend, a to su: “Ti samo budi dovoljno daleko”, “Umoran od svega”.

Na ovom spisku nalaze se i numere: “Ove noći jedna žena mirno spava”, “Zlatni dan”, “Milo moje”, “Ti si čovek moj”, “Ako jednom budeš sama”, “Janoš”, “Sanjam”, “Sitnije Cile, sitnije” i mnoge druge.

Pored toga radio je i muziku za mnoge filmove, kao što su: “Lude godine”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Groznica ljubavi”, “Dobrovoljci”, “Čavka”, “Nepobedivo srce”, “Cvat lipe na Balkanu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!