Najpopularnija pretraživanja na Google-u u 2022. godini

Showbiz 09. dec 202215:38
Izvor: EPA

Kompanija Google objavila je svoju zvaničnu godišnju listu najtraženijih pojmova u 2022. godini nudeći jedinstven uvid u najznačajnije momente i trendove u svijetu. Među najtraženijim pojmovima u godini na izmaku našli su se rezultati pojedinih utakmica, vijest o smrti kraljice Elizabete II, igrica "Wordle" i mnogi drugi.

Planetarno popularna igra riječi “Wordle” našla se na prvom mjestu kao Google-ov najtraženiji pojam u 2022. godini. “Wordle” je bila globalno najpopularnija pretraga jer je svakodnevno pogađanje riječi od pet slova postalo stil života.

Shutterstock

Drugi najtraženiji pojam godine bila je utakmica Indije i Engleske jer su se dvije zemlje sučelile na Svjetskom prvenstvu u kriketu. Treći najtraženiji pojam bila je Ukrajina.

Ukrajina je također bila na vrhu godišnjeg popisa trendovskih tema vijesti. Smrt kraljice Elizabete bila je druga najpopularnija tema vijesti. Na trećem mjestu u sekciji vijesti u svijetu bili su rezultati izbora.

Screenshot/Google

Johnny Depp bio je najpretraživanija ličnost u svijetu, vjerojatno zahvaljujući televizijskom prijenosu suđenja za klevetu protiv njegove bivše supruge Amber Heard, koja je bila treća najtraženija osoba godine. Will Smith bio je druga najtraženija osoba ove godine, a Vladimir Putin i Chris Rock četvrta i peta.

Što se tiče filmova, “Thor: Ljubav i grom” je imao najviše pretraživanja na globalnom nivou, dok su “Crni Adam” i “Top Gun: Maverick” na drugom i trećem mjestu. “Euphoria” je bila TV serija s najviše pretraživanja na Googleu. Druga najpretraživanija TV serija bila je “Kuća zmaja”, dok je treće mjesto zauzela serija “Mjesečev vitez”.

Đoković najpretraživaniji sportista na Google-u

Teniseri su zauzeli prva tri mjesta najpretraživanijih sportista na globalnom nivou. Novak Đoković zauzeo je prvo mjesto, a Rafael Nadal i Serena Williams slijede ga na drugom i trećem mjestu.

Shutterstock

Na popisu najpretraživanijih pjesama u 2022. godini na prvom mjestu našla se pjesma “Pasoori” pakistanskih pjevača Alija Sethija i Shae Gill, koja je dobila više od 458 miliona pregleda od objavljivanja u februaru ove godine. BTS-ov engleski singl “Butter”, koji je zauzeo drugo mjesto, postao je najbrži video zapis koji je na YouTube-u postigao 10 miliona pregleda. Na trećem mjestu je “Chaand Baaliyan” indijskog pjevača Aditya A.

Kada je riječ o spomenicima kulture, prva dva mjesta pripala su Buckinghamskoj palači i Big Benu u Londonu. Keopsova ili Velika piramida u Gizi je na trećem mjestu, dok su posljednja dva najpretraživanija pojma, u sekciji spomenika kulture, Kip Spasitelja Isusa Krista u Rio de Janeiru te Kraljevska palata u Briselu.

Shutterstock

Od sportskih pojomova, na Google-ovoj listi u top pet su se našli: Svjetsko prvenstvo u Kataru, broj olimpijskih medalja po zemljama, olimpijski plamen, Olimpijske igre te rezultati Kanadske fudbalske lige.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar