YouTube demonetizirao kanal Russela Branda nakon optužbi za silovanje

Biznis 19. sep 202314:26 0 komentara
Youtube Screenshot

YouTube je u utorak onemogućio Russellu Brandu da zarađuje na svom kanalu na platformi nakon što je optužen za silovanje i seksualni napad, prekinuvši ključni izvor prihoda za glumca i komičara nakon što su njegov izdavač, menadžerska agencija i dobrotvorne organizacije prekinuli saradnju sa njim zbog optužbi.

Broj pretplatnika veoma popularnog Branda iznosi 6,61 miliona. Brand se pridružio platformi početkom 2007. godine i do trenutka pisanja ovog članka objavio je otprilike 2.400 videa koji su prikupili 1,1 milijardu pregleda.

Na osnovu pet video zapisa sedmično, stručnjaci su procijenili da bi Brand mogao zaraditi oko 1,2 miliona dolara godišnje od YouTubea, isključujući bilo kakve sponzorske ugovore ili partnerske ugovore koji se dešavaju iza scene, navodi Guardian. Brand ima još tri YouTube kanala povezana sa svojim glavnim nalogom koji zajedno imaju 470.000 pretplatnika.

Russel Brand
YouTube/Screenshot

KLJUČNE ČINJENICE

  • YouTube je obustavio unovčavanje reklama na Brandovom kanalu zbog kršenja njegove “politike odgovornosti kreatora”, potvrdila je stranica za razmjenu videa u vlasništvu Googlea za Forbes u izjavi u utorak.
  • Odluka će onemogućiti Brandu da zarađuje novac na platformi – koja prvenstveno dolazi od reklama ugrađenih u video zapise – i odnosi se na “sve kanale koji mogu biti u vlasništvu ili kojima upravlja” Brand, navodi YouTube, naglašavajući da se njegova pravila primjenjuju i na ponašanje izvan platforma takođe.
  • „Ako kreatorovo ponašanje van platforme šteti našim korisnicima, zaposlenima ili okruženju, poduzimamo mjere da zaštitimo zajednicu“, rekao je glasnogovornik YouTubea; Brand je negirao optužbe protiv njega.
  • YouTube je priznao da je rijetkost da unovčavanje bude blokirano zbog ponašanja izvan platforme, ali navodi da su njegove radnje u vezi s Brandom bile u skladu s prethodnim provođenjem njegovih politika, ukazujući na njegove prethodne odluke da demonetizuje influensera Jamesa Charlesa i internet ličnosti Davida Dobrika.
  • Suspendiranim korisnicima zabranjeno je korištenje novih ili alternativnih kanala kako bi zaobišli provođenje, navodi YouTube.

Četiri žene su optužile Branda za silovanje, seksualni napad i emocionalno zlostavljanje između 2006. i 2013. u sklopu istrage velikih britanskih novinskih kuća tokom vikenda.

Brand odlučno negira optužbe i preventivno je u petak postavio video na YouTube i druge platforme, opovrgavajući tvrdnje kao “niza ekstremno nečuvenih i agresivnih napada”.

Iako je bio „veoma promiskuitetan” na vrhuncu svoje slave, Brand je insistirao da je odnose „uvijek imao iz obostrani pristanak”. Od izvještaja, Brand je izgubio ugovor o knjizi s Pan Macmillanom, njegova menadžerska agencija je odustala od ugovora sa njim i odgođen je datum za njegovu turneju “Bipolarisation”, a dobrotvorne organizacije prekinule su veze sa zvijezdom.

Britanski emiteri BBC i Channel 4 i producentska kuća Banijay U.K. istražuju Branda zbog ovih optužbi. Londonska Metropolitan policija je također saopćila da je primila prijavu o navodnom seksualnom napadu Branda iz 2003. godine, što izgleda nije povezano s tvrdnjama u medijskoj istrazi. Od ponedjeljka navečer, policija je saopćila da još nije otvorila zvaničnu istragu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad