Predsjednik Bosne: Investitor iz SAD-a želi vratiti Studente u sami vrh Evrope

Košarka 31. okt 202011:52 > 11:56
Izvor: N1

Nakon dugogodišnje finansijske krize za bivšeg prvaka Evrope, KK Bosna, nazire se svjetlo na kraju tunela.

Na adresu kluba stiglo je pismo namjere iz Sjedinjenih Američkih Država, a predsjednik Studenata Almir Bradić istaknuo je kako je investitor, koji je porijeklom s ovih prostora, izrazio namjeru da uloži novac u košarkaškog velikana iz Sarajeva.

“Svjetlo na kraju tunela je u vidu gospodina koji je, kako bi Amerikanci rekli “Bosnian American”. To je čovjek s naših prostora koji je prije 20-ak godina otišao za SAD. Razvio je svoju firmu koja je uspješna i u američkim razmjerama. Supruga gospodina je Sarajka i odatle seže ta ljubav prema Sarajevu, prema BiH, prema KK Bosna i otprilike prije malo više od mjesec dana smo dobili pismo namjere s jasno izraženim namjerama da se investira u KK Bosna i da se sve ustroji i organizuje kao na Zapadu. Svi smo to dočekali s oduševljenjem, da napokon KK Bosna bude pozitivna priča. To neće biti sutra, to će biti u neko dogledno vrijeme. Nećemo žuriti. Investitor ima i određene zahtjeve prema nama koje mi pokukašavamo svaki dan da ispunimo jedno po jedno. Gospodin je angažovao i advokata u Sarajevu koji će pregledati dokumentaciju i sve ostalo. Potom slijedi revizija kako bi se utvrdila struktura duga. Nakon svega toga ćemo i zvanično pokrenuti ovu priču. Nadam se da će se do tada smiriti i situacija sa koronavirusom i da će gospodin imati priliku da dođe u Sarajevo”, rekao je Bradić za N1 i dodao:

“Meni je drago što je gospodin angažovao advokata i mislim da je to najbolji put. Da se neko iz struke bavi time i da prezentira investitoru šta je moguće i kako doći do realizacije. Da li će to biti put kojim je išlo Sarajevo? Pretpostavljam. Oni su probili led i ja kažem laički, zašto i mi ne bi krenuli tim putem. Ali advokat je mjerodavan i on će odrediti pravac kretanja projekta.”

Koliki je u ovom trenutku dug Bosne i da li je investitorova namjera da ga sanira u potpunosti?

“Po završnom računu iz 2019. godine dug je 4.8 miliona KM. U toj sumi je i poreski dug, odnosno mi ćemo kroz reviziju vidjeti strukturu duga. Mi čekamo svaki dan da se objavi nedavno usvojeni Zakon o saniranju dugova za sportske kolektive i na vrijeme ćemo aplicirati po tom zakonu. Zaista ne znam kako će ići mehanizam otpisa, ali mi ćemo uključiti finansijske stručnjake da to bude i na naše zadovoljstvo i na zadovoljstvo investitora, kristalno jasno”, dodao je Bradić.

Rekli ste kako je gospodin iz SAD-a poslao pismo namjere, da li je precizirao koje su njegove ambicije sa Studentima?

“Koliko sam ja shvatio gospodina, imajući na umu veličinu njegove kompanije i po njegovoj izjavi, ništa manje od puta prema staroj slavi. Znači prvo vrh bh. košarke, potom regiona i Evrope. To je poenta, ništa osrednje, samo vrh”, istaknuo je Bradić.

Bosna je pred početak ove sezone imala mnogo problema, upitan je bio i nastup u Košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine. Koliko su pomogle legende kluba i bivši igrači?

“Osim Nenada Markovića konkretno i bivšeg igrača i člana uprave i predsjednika kluba gospodina Šabovića – slabo, ili da kažem nikako. Mi smo zemlja koja ima puno znalaca, puno trenera, a kada moralna podrška postane platežno sredstvo mi ćemo vjerovato biti prvaci svijeta. A do tada nijedan se račun ne može platiti izjavama i verbalnom podrškom”, istaknuo je Bradić.

Kada ćemo saznati ko je potencijalni investitor i kada bi se mogao obratiti bosanskohercegovačkoj javnosti?

“Ja ne bih lično upropastio cijeli projekat ne poštujući odluke investitora. Kada investitor osjeti potrebu i da je vrijeme on će se oglasiti. Nadam se i da će doći s obzirom na koronavirus i probleme s putovanjima. Nadam se u skorije vrijeme, ali opet bih to ostavio njemu na volju i s punim pravom zahtijeva nešto što ćemo mi i ispuniti. Nadam se da će to biti što prije”, rekao je Bradić.

Kada možemo očekivati da prva faza pripreme dokumentacije za investitora bude gotova?

“Nema određen vremenski rok, nećemo žuriti i forsirati. Idemo detaljno i konkretno i da dođemo do egzaktnih podataka. To investitor zahtijeva, tako poslovni svijet funkcioniše vani i mi ćemo po njegovim uputama ispuniti sve što nam naloži, a da bi on imao jasnu sliku kakva je struktura duga, šta ga očekuje i koji su nam sljedeći koraci. Rokova nema, sezona je tek počela i rekao bih onako intimno da je najbolje vrijeme pred završetak sezone. Da ispunimo sve, pripremimo sve neophodno i da KK Bosna u sljedeću sezonu uđe onako kako treba da funkcioniše i radi. S novom upravom i novim predsjednikom definitivno. To je imperativ kojem svi stremimo i za koji se borimo godinama, uspjeli smo je sačuvati i evo sada imamo čovjeka koji će je dići na nivo koji Bosna zaslužuje”, dodao je Bradić.

Kakve su ambicije kluba ove sezone, može li Bosna napraviti neki iskorak?

“Evo četiri su utakmice ovog kola odgođene i teško je reći šta će biti u ovoj sezoni. Ne zbog igrača, trenera i klubova nego zbog pandemije. Mi ćemo naravno svaku moguću priliku zgrabiti kako bi makar investitoru osigurali bolju početnu poziciju, a kako će teći prvenstvo i sezona to niko ne može znati”, istaknuo je Bradić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad