Bealu novi ugovor, jedinstven u modernoj NBA

Košarka 07. jul 202213:42 0 komentara
ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Bek Washington Wizardsa Bradley Beal produžit će saradnju sa timom iz prijestolnice SAD-a – američki mediji prenose da je 29-godišnjak nadomak potpisivanja petogodišnjeg ugovora vrijednog 251 milion dolara.

Poslednja godina novog ugovora imat će tzv. “igračku opciju“, što znači da će Beal izabrati da li želi da produži saradnju na još jednu godinu po starim uslovima nakon prve četiri sezone predviđene ugovorom, ili želi da raskine dotadašnji ugovor.

Međutim, mnoga interesantnija od relativno uobičajene “igračke opcije“ je klauzula o zabrani trejda, a Beal je trenutno jedini igrač u NBA koji ima takvu stavku u ugovoru.

Ona podrazumjeva da tim ne smije da trejduje igrača koji ima ovu klauzulu u ugovoru, ukoliko on prethodno nije dao eksplicitan pristanak.

Beal je postao tek deseti igrač u historiji lige koji ima ovakav ugovor, a prije njega “no trade“ klauzulu imali su LeBron James, Kevin Garnet, Carmelo Anthony, Dirk Nowitzki, Kobe Bryant, Dwayne Wade, Tim Duncan, David Robinson i John Stockton.

Kolektivni ugovor NBA košarkaša i poslodavaca kaže da igrač mora da ima makar osam godina NBA iskustva i četiri godine provedene u datom timu da bi uopšte imao mogućnost da potpiše ovakav ugovor.

Beal je od početka NBA karijere (draftovali su ga 2012) igrač “Čarobnjaka“. Triput je bio All-star, a jednom član treće najbolje petorke lige (2021. godine).

U protekloj sezoni, u kojoj je imao velikih problema sa povredama, u prosjeku je bilježio 23,2 poena (45% iz igre, tek 30% trojke), 4,7 skokova i 6,6 asistencija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad