Bosanka volontira na Eurobasketu i sanja dres reprezentacije: Sve za BiH!

N1/(F.Z.) Enya Culum

Enya Ćulum jedna je od 280 volontera na Eurobasketu u Kelnu. Iako je rođena u Njemačkoj Ćulum svim srcem navija za Bosnu i Hercegovinu i sanja jednog dana poziv za žensku košarkašku reprezentaciju BiH.

Eyna Ćulum volontira na Evropskom prvenstvu. Pratiće sve utakmice Zmajeva u grupi.

“Do 7. septembra sam ovdje. Putovala sam čak pet i po sati, ali sve za košarku, sve za ljubav i za Bosnu naravno” kaže dvadesetpetogodišnjakinja na početku razgovora za N1.

Enya je također košarkašica, a ljubav prema ovom sportu naslijedila je iz kuće. Tata je igrao za Slobodu, mama za Jedinstvo.

“Sa košarkom su ostali u Njemačkoj. Tata Goran Ćulum bio je trener bavarske reprezentacije. Mama Zvjezdana Bakić Ćulum je osvojila Evropsko prvenstvo sa Jugoslavijom. Tako da sam odrasla uz košarku od malih nogu. Ja sada igram treću ligu ovdje u Njemačkoj” priča nam Enya i dodaje:

“Nije moglo nikako drukčije. To je jedini sport koji mi paše. Tri mjeseca sam imala, mama je počela igrati, a ja sa strane u ležaljci. Braća su isto u košarci. Mlađi brat je četiri godine igrao za Bayern. Stariji brat također igra”

N1/(F.Z.) Enya Culum

Ćulum ima i veliku želju.

“Nadam se da ću jednoga dana igrati za bh. reprezentaciju. Na tome radim. Dres BiH mi je cilj u životu” navodi Bosanska sa adresom u Minhenu.

Naša sagovornica pratila je sve dosadašnje utakmice Zmajeva sa posebnom emocijom.

“Blizu Minhena sam rođena, ali Vam moram reći da je jednostavno neopisiv osjećaj kada Bosna igra. Tako da, ne mogu Vam opisati, atmosfera je bila bez riječi da ostanete. San svakoga je da se onako nešto doživi” tvrdi volonterka na Eurobasketu.

N1/(F.Z.) Enya Culum

Mlada košarkašica prenijela nam je svoja iskustva života u Njemačkoj i privremeno u BiH.

“U Njemačkoj sam stranac, a u BiH kad dođem sam Njemica. Nije lagano da se to preživi i doživi. Ipak, imaš uticaj kao stranac, zato što smo dobrodošli u svakom trenutku, svugdje na svijetu. Kao Bosanki mi se prvo pomenu ćevapi, svi znaju šta su ćevapi i  gdje su najbolji, a to je u Bosni. Po ćevapima nas svi znaju” prepričava Njemica bosanskohercegovačkih korijena.

“Nevjerovatna je podrška Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta, ježila sam se svaku utakmicu, to je nevjerovatno. Neka se širi ta ljubav od čovjeka do čovjeka. Inače smo baš specifičan narod, ali kada dođemo ovako na utakmicu, onda smo najjači. Svi znaju da znamo dobro da slavimo, da se radujemo i svi obožavaju da nas vide, da vide tako nešto, da dožive u Njemačkoj” ističe Enya.

Poruka Bosancima i Hercegovcima:

“Navijajte, ostanite kakvi jeste. Najjači smo. Volim Bosnu”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare