Da li su Irkinje okrenule leđa tokom himne Izraela? Uslijedila reakcija

Košarka 23. feb 202420:48 0 komentara
Screenshot/X

Izraelski novinar Asaf Ackerman optužio je u petak mlade irske nogometašice da su namjerno okrenule leđa tokom intoniranja himne Izraela. Fudbalski savez Irske demantovao je ovu tvrdnju.

Djevojke u zelenom su se danas popodne susrele sa Izraelkama u kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo do 17 godina u Tirani. Prije početka utakmice, obje ekipe igračica stajale su na terenu tokom intoniranja himni.

Izraelski novinar Ackerman je na X-u (bivšem Twitteru) podijelio fotografiju na kojoj se navodno vide irske nogometašice okrenute u suprotnom smjeru, dakle da su leđima bile okrenute publici na tribinama, tokom izraelske himne. Ackerman je pozvao FIFA-u i UEFA-u da pogledaju fotografiju mladih nogometašica.

“Namjerno su okrenute leđima. U svim vašim službenim porukama imate napisanu riječ ‘poštovanje’. Ovo nije poštovanje. Nadam se da ćete učiniti nešto s tim”, pozvao je izralski novinar.

Ubrzo se oglasio Fudbalski savez Irske koji je demantovao ovu tvrdnju. “Fudbalski savez Irske želi da demantuje pogrešno tumačenje da je naša ženska reprezentacija do 17 godina okrenula leđa tokom intoniranja suparničke himne uoči meča Evropskog prvenstva za žene u Tirani. Oba tima su stajala okrenuta u istom pravcu tokom izraelske himne prije nego što se reprezentacija Irske okrenula prema našoj trobojnici, kao što je tradicija među mnogim irskim timovima”, naveli su iz saveza.

Irkinje su pobijedile vršnjakinje iz Izraela sa 3:0 zahvaljujući golovima Anne Butler, Lucy O'Rourke i autogolu Shire Carmeli.

Slučaj sa košarkašima

Ackermanova tvrdnja uslijedila je nakon slučaja koji se odigrao prije košarkaške utakmice između Irske i Izraela. Košarkaši Irske pozvani su da odustanu od meča s Izraelom zbog agresije ove države na Gazu.

Međutim, domaći košarkaši su odbili poziv iz straha od FIBA-ine kazne koja bi mogla uključivati petogodišnju zabranu igranja međunarodne košarke.

Irska vlada podržala je stav svojih košarkaške iako su sami igrači odbili učestvovati u formalnostima prije utakmice nakon što je jedan izraelski igrač omalovažio Irsku pogrešno je nazivajući “antisemitskom” zemljom.

Irska košarkaška reprezentacija je ovaj komentar ocijenila kao “zapaljiv i potpuno netačan”, te je uputila primjedbu međunarodnoj košarkaškoj federaciji FIBA-i.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!